Українці не дозволять владі знищити українську мову, – Княжицький

Новини 19 Липня, 2020 187

Микола Княжицький. Фото 4studio

Влада хоче знищити українську мову в школах, щоб діти не знали державної мови, але українці показали, що не дозволять це зробити. Про це сказав народний депутат фракції «Європейська Солідарність» Микола Княжицький на виїзній сесії Львівської обласної ради біля будівлі парламенту.

«Вчора десятки тисяч людей були біля Верховної Ради для того, щоб не дати знищити українську мову в українському суспільстві. Звичайно саму мову вони не знищать. Але вони хочуть знищити її в шкільництві, щоб не було українських шкіл», – сказав він.

«Якщо немає українських шкіл, то діти відразу виховані антиукраїнськи, що вони будуть виховані російською пропагандою, яка видає на це величезну кількість коштів. Їдуть поступати в московські ВНЗ і приїжджають сюди не розуміючи і не знаючи, що таке Україна», – додав політик.

Крім цього народний депутат наголосив – важливо, щоб по всій державі на вулицях було чутно українську мову.

«Вони не проти українського гетто на території Галичини, але ми маємо розуміти для себе дуже чітко – якщо ми зараз не захистимо мову, не просто не запишемо державний статус в Конституцію, а він записаний від часу написання Конституції, а вперше згаданий у 1989 році, коли було ухвалено закон «Про мови» в Україні. Ми маємо зробити не просто, щоб Україна була державною, а щоб в Харкові, Донецьку, Львові всюди говорили однаково – українською», – сказав він.

«Вони боряться не з записом, що це державна мова, а з тим, щоб мову не вчили в школі, щоб інші предмети не вчили в школі, щоб люди між собою не спілкувалися українською – дорослі з дітьми. Тому що російськомовні, які живуть на Сході, коли ми приймали закон до нас в комітет найбільше зверталися з проханням зробити українську поширеною в школі, на телебаченні, в медіа і книжках. Бо самі русифіковані, але хочуть, щоб діти говорили українською. Це ми збережемо», – додав Княжицький.

«Вони пробують ділити нас на Схід і захід за мовною чи іншою ознакою. Перед нами зараз спільно великі виклики», – підсумував політик.

Коментарі

Позначки: