Українським військовослужбовцям забезпечать безоплатний забір та збереження репродуктивних клітин

Новини 28 Листопада, 2023 86

Відомий випадок, як дитина народилася після 27 років зберігання ембріонів в рідкому азоті за температури мінус 196 градусів

Верховна Рада України підтримала в цілому законопроєкт про те, що держава забезпечуватиме українським військовослужбовцям безоплатний забір та збереження репродуктивних клітин.

Про це повідомив нардеп Михайло Цимбалюк, пише Четверта студія.

“Цей закон, співавтором якого є я, дасть військовим ЗСУ можливість безкоштовно вилучати та зберігати свої статеві клітини, щоб у разі поранення на фронті, яке впливає на репродуктивні функції, чоловіки та жінки пізніше змогли мати дітей.

Згідно з розрахунками медзакладів, собівартість забору статевих клітин становить близько 450 грн для чоловіків і близько 1425 грн для жінок.

Необхідні медичні обстеження перед забором клітин у здорових громадян можуть бути проведені під час проходження військово-лікарської комісії.
Кріоконсервація – це метод замороження, занурення біоматеріалу у рідкий азот з дуже низькою температурою.

Таким чином консервують яйцеклітини, сперматозоїди та ембріони. Вони можуть зберігатися довго. Відомий випадок, як дитина народилася після 27 років зберігання ембріонів в рідкому азоті за температури мінус 196 градусів”, – повідомив Цимбалюк.

Коментарі

Позначки: ,