Українського журналіста кинули до колонії суворого режиму за рішенням т.з. «ДНР»

Новини 22 Жовтня, 2019 70

Фото: ФБ/Сергій Томіленко

15 років в’язниці – за журналістську діяльність

Національна спілка журналістів України обурена судилищем над нашим колегою Станіславом Асєєвим у Донецьку. 15 років колонії суворого режиму та заборона займатися журналістською діяльністю – це неприховані жорстокі репресії за прагнення журналіста говорити правду з окупованого Донбасу.

Про це повідомляє «Четверта студія» з посиланням  на  голову НСЖУ Сергія Томіленка.

«Станіслав Асєєв (Васін) у своїх матеріалах для “Радіо Свобода”, “Української правди” та “Дзеркала тижня” розповідав про сумні реалії Донбасу, а не організовував “екстремістську спільноту”, у чому його звинувачують самопроголошені “прокурори”! Позиція НСЖУ незмінна і підтримується нашими міжнародними партнерами: Свободу журналісту Станіславу Асєєву! Закликаємо українську владу докласти максимальні зусилля аби звільнити журналіста із полону!»,- йдеться у дописі голови НСЖУ Сергія Томіленка.

Як пише «Українська правда», українського журналіста та блогера Станіслава Асєєва окупанти засудили до 15 років в’язниці за рішенням так званого “Верховного суду”  так званої “Донецької народної республіки”.

Так званий “суд” визнав Асєєва винним в “організації екстремістського співтовариства”, “шпигунстві і підбурюванні до шпигунства”, “публічних закликах до здійснення екстремістської діяльності”, “публічних закликах до здійснення дій, спрямованих на порушення територіальної цілісності”.

Бойовики звинувачують Асєєва в тому, що з березня 2015 року по травень 2017-го він нібито вів візуальну розвідку місць дислокації підрозділів так званої “Народної міліції “ДНР” і передавав дані представникам Служби безпеки України. Також окупанти стверджують, що блогер вербував у соцмережах проукраїнськи налаштованих користувачів для збору і передачі відомостей військового й іншого характеру.

Журналіст Станіслав Асєєв, який писав під псевдонімом Станіслав Васін, зник на початку червня 2017 року на окупованій території. Пізніше стало відомо, що його взяли в полон бойовики, звинувативши у шпигунстві на українську армію.

17 серпня 2018 року телеканал “Россия-24” показав програму, в якій полонений журналіст Асєєв нібито підтверджує, що працював на українську розвідку. Тоді бойовики вперше показали Асєєва з моменту затримання.

Коментарі

Позначки: , , ,