Українські митці зможуть брати участь у програмі ЄС «Креативна Європа» у 2021-2027 роках

Новини 16 Жовтня, 2021 67

Українські митці зможуть брати участь у програмі ЄС «Креативна Європа» у 2021-2027 роках

Українські митці зможуть брати участь у програмі Європейського Союзу «Креативна Європа» у 2021-2027 роках. Відповідну Угоду підписали Віце-прем’єр-міністр України з питань європейської та євроатлантичної інтеграції Ольга Стефанішина та віце-президент Європейської комісії, Високий представник Євросоюзу із закордонних справ та безпекової політики Жозеп Боррель у рамках саміту Україна-ЄС, який відбувся сьогодні у Києві.

Про це інормує Міністерство культури та інформаційної політики, пише Четверта студія.

«Це поштовх для розвитку сектору культури і креативних індустрій, а також посилення співпраці з ЄС. Це близько 2,4 млрд інвестицій в креативні індустрії. Для порівняння, у період 2014-2020 роки бюджет програми склав 1,7 млрд грн. Скажіть тепер, що культура та креативні індустрії «не дуже важливі» для економіки. У ЄС інша думка з цього приводу. Тож відкриваємо ширші кордони для наших талантів. Впевнений, співпраця буде плідною, адже сфера у нас вкрай активна та амбіційна”, – прокоментував цю подію Олександр Ткаченко, Міністр культури та інформаційної політики.

Участь України у Програмі сприятиме розвитку більш динамічного і спроможного вітчизняного сектору культури і креативних індустрій, розширенню співпраці між професіоналами, просуванню європейських цінностей і «порядку денного» в українському суспільстві та зміцненню культурних зв’язків з країнами Європейського Союзу.

«Креативна Європа» спрямована на підтримку та посилення конкурентоспроможності європейського культурного, креативного та аудіовізуального секторів, а також розвиток та просування культурного та мовного розмаїття й збереження культурної спадщини країн Європи.

Українські митці та представники креативної економіки вже брали участь у «Креативній Європі» протягом 2016-2020 років. В рамках програми українці реалізували 38 міжнародних проєктів у співпраці зі 117 партнерськими інституціями з 29 країн Європи. Загальна сума фінансової підтримки склала 5 472 228 євро.

На 2021-2027 роки «Креативна Європа» має бюджет 2,4 млрд. євро та реалізується за трьома напрямками:

  • підпрограма “Культура” – охоплює усі сектори культурних і креативних індустрій за винятком аудіовізуального; підтримка надається проектам міжнародного співробітництва, професійним мережам, платформам для промоції європейських митців і робіт, мобільності митців і професіоналів в сфері культури, а також галузі книговидавництва та літературних перекладів;
  • підпрограма “Медіа” – підтримує розвиток та поширення аудіовізуальних творів: інноваційні інструменти і бізнес моделі, кінофестивалі, дистрибуція європейських фільмів, девелопмент проектів, ТВ і онлайн контент, мережі кінотеатрів, кіноосвіта і розвиток аудиторій;
  • напрям “Міжсекторальна взаємодія” – підтримка мережі національних бюро програми; підтримка сектору новинних ЗМІ через промоцію медіаграмотності, якісної журналістики, свободи слова та плюралізму.

У рамках програми «Креативна Європа» також відзначаються європейськими нагородами найбільші досягнення у сфері літератури, музики, архітектури, культурної спадщини, реалізуються ініціативи «Культурна столиця Європи»  та «European Heritage Label».

Україна бере участь у всіх заходах підпрограми «Культура». Участь у підпрограмі «Медіа» здійснюється за напрями: «Кластер аудиторій: розвиток аудиторії та кіноосвіта», «Європейські фестивалі та фестивальні мережі», «Кластер бізнесу: розвиток медіа талантів та навичок».

Україна також долучилась до ініціатив, які підтримуються програмою, зокрема Європейської премії в галузі літератури, а українська авторка Гаська Шиян стала лауреатом премії в 2019 році. Також у 2019 році міжнародний мультидисциплінарний фестиваль сучасного мистецтва ГОГОЛЬFEST став одним з п’яти фестивалів, відзначених премією, яка кожні два роки присуджується найцікавішим та найбільш творчим мистецьким фестивалям Європи в рамках проєкту «Europe for Festivals – Festivals for Europe». У 2021 році українська співачка alyona alyona стала лауреаткою премії Music Moves Europe Talent Awards в рамках пілотної програми підтримки музичного сектору Європейською Комісією. Також за підтримки програми впроваджується загальноєвропейський проект «i-Portunes», спрямований на заохочення мобільності митців та фахівців в галузі культури.

Коментарі

Позначки: ,