Українська оперна співачка Зоряна Кушплер представляє унікальний альбом

Новини 11 Грудня, 2023 272

Запис альбому “Ukrainian InterMezzo / Українське ІнтерМеццо” відбувся у серпні 2022 року у Львові, в Органному залі

Відома українська оперна співачка, багаторічна солістка Віденської національної опери, професорка співу в університеті Моцартеум (м. Зальцбург, Австрія) Зоряна Кушплер презентує унікальний для світової музичної культури альбом “Ukrainian InterMezzo / Українське ІнтерМеццо”, виданий всесвітньо відомою австрійською студією звукозапису Gramola. Це перший альбом у світі з українським репертуаром для меццо-сопрано, записаний з оркестром.

Про це повідомила журналіст Галина Гузьо, пише Четверта студія.

До компакт-диску “Ukrainian InterMezzo / Українське ІнтерМеццо” увійшло 12 творів знаменитих українських композиторів: Миколи Лисенка, Анатолія Кос-Анатольського, Бориса Лятошинського, Ігоря Кушплера, Костянтина Данькевича, Юлія Мейтуса, Віктора Матюка, Олеся Чишка та Олега Ківи. Тут і самостійні вокальні твори, зокрема романси, і арії з опер “Тарас Бульба”, “Назар Стодоля” і “Богдан Хмельницький”.

– Це історія про мою країну і мою культуру, мій шлях боротьби за свободу України, – розповідає оперна співачка Зоряна Кушплер. – Ідея такого альбому з’явилася одразу, як в Україні почалася повномасштабна війна. Я вирішила, що саме зараз світ має більше дізнатися про українську музику. Уже багато років я живу за межами України і розумію, що українська музика є практично Terra incognita для широкого загалу. Сподіваюся, цей диск ще більше відкриє музичну Україну для світу. З репертуаром я визначилася досить швидко. В мене були улюблені українські романси, написані тільки для голосу та фортепіано, але з дитинства уявляла собі їх з оркестром. Тому вирішила замовити для них оркестровки. Вибір впав на українського композитора, давнього друга нашої сімʼї Віктора Камінського, який блискуче впорався із цим завданням.

Диск Зоряна Кушплер присвятила памʼяті свого батька – народного артиста України, професора Ігоря Кушплера. “Саме він виховав мене співачкою і прищепив глибоку любов до української музики! Саме його твором розпочинаю свій диск”, – додає співачка.

Запис альбому “Ukrainian InterMezzo / Українське ІнтерМеццо” відбувся у серпні 2022 року у Львові, в Органному залі. У створенні компакт-диску взяв участь оркестр-біженець з Луганська – Академічний симфонічний оркестр Луганської обласної філармонії, який через війну росії проти України вже вдруге вимушений відновлювати свою діяльність на новому місці: у 2015 році колектив перемістився з Луганська до Сєвєродонецька, а у 2022-му – релокувався до Львові і знайшов прихисток у Львівському органному залі. Диригував оркестром під час запису його головний диригент Іван Остапович – директор Львівського органного залу, співзасновник та диригент оркестру Ukrainian Festival Orchestra (Львів).

– Було надзвичайно приємно і захоплююче працювати разом із Зоряною Кушплер над записом цього диску, – каже диригент Іван Остапович. – Високий професіоналізм, тонке розуміння стилю і настрою того чи іншого твору, відкритість до експериментів, – усе це говорить про Зоряну як про співачку найвищого світового рівня. Це перший альбом у світі з українським репертуаром для меццо-сопрано з оркестром. У ньому представлено все різноманіття настроїв української класичної музики – від глибокого драматизму до тонкого ліризму. Для мене особисто дуже важливо, щоб світ дізнавався якомога більше про все багатство нашої музики.

ВІДЕО про створення альбому “Ukrainian InterMezzo / Українське ІнтерМеццо”

Послухати та завантажити альбом “Ukrainian InterMezzo / Українське ІнтерМеццо” у виконанні Зоряни Кушплер можна тут.

Коментарі

Позначки: , , ,