Україна закупила понад 28 тисяч флаконів препарату проти COVID-19 «Ремдесивір»

Новини 26 Жовтня, 2020 683

Ремдесивір. Фото: відкриті джерела.

У ВООЗ його визнали неефективним

Україна закупила понад 28 тисяч флаконів препарату «Ремдесивір» для лікування пацієнтів з COVID-19. Однак Всесвітня організація охорони здоров’я зазначала, що він майже не впливає на одужання.

Про закупівлю «Ремдесивіру» повідомив заступник міністра охорони здоров’я з питань європейської інтеграції Ігор Іващенко на брифінгу 26 жовтня, пише “Четверта студія” з посиланням на “Громадське”.

Минулого тижня Міністерство охорони здоров’я дозволило ввезти препарат в Україну. У жовтні Управління з санітарного нагляду за якістю харчових продуктів і медикаментів США (FDA) вперше затвердило його для лікування пацієнтів з COVID-19. Фактично «Ремдесивір» почали використовувати у США з травня 2020 року, але тільки в екстрених випадках.

За словами Іващенка, перша партія препарату з 14 тисяч флаконів має прибути в Україну до кінця цього тижня.

«Загальна процедура закупівлі передбачала закупівлю 28 200 одиниць цього лікарського засобу, що буде направлено на лікування 4 700 пацієнтів із середньою та тяжкою патологією перебігу COVID-19», – сказав Іващенко.

Що це за препарат?

Препарат «Ремдесивір» розробила американська компанія Gilead ще під час спалаху вірусу Ебола, однак тоді він не був ефективним. Раніше в окремих випадках лікарі повідомляли про покращення здоров’я пацієнтів із COVID-19 після вживання «Ремдесивіру». Однак підтвердженої ефективності препарат не мав.

Цим же препаратом після зараження коронавірусом лікували американського президента Дональда Трампа. Та Всесвітня організація охорони здоров’я провела дослідження «Ремдесивіру», яке показало, що препарат «майже не впливає» на ризик померти через ускладнення COVID-19 та не допомагає швидше одужати. До того ж пацієнти, які приймали «Ремдесивір» для лікування від COVID-19, згодом страждали на порушення в роботі нирок.

Коментарі

Позначки: ,