Російська Федерація реалізує широкомасштабну стратегію, спрямовану на відновлення імперського впливу на колишню територію Радянського Союзу та загалом на світову геополітику. Тому розраховувати на будь-які «дива» чи поступки з боку Путіна небезпечно, – про це у програмі «Досьє» на телеканалі «Еспрессо» розповів народний депутат з фракції «Європейська Солідарність» Андрій Парубій, пише Четверта студія з посиланням на прес-службу партії “Європейська Солідарність”.

«Той, хто думає, що просто відбудеться якесь чудо і росіяни просто побіжать з України, той глибоко помиляється. Російська Федерація сьогодні реалізовує дуже масштабний план відновлення контролю Кремля над тим геополітичним простором, який колись контролював Радянський Союз. Їхня сфера інтересів сягає і США, і дестабілізації Європи. І тому дуже багато радикальних рухів фінансовані з Росії. Але всі ці плани Путіна є неможливими без контролю над Україною», – наголосив Парубій.

«Російська імперія не має шансу на існування без контролю над Україною. Державний імперіалізм є ключовою частиною державної політики Росії. Війна – це не тільки танки. Енергетичні атаки, інформаційні атаки, гуманітарні, економічні тривали завжди», – нагадав Андрій Парубій.

Він провів паралелі із подіями столітньої давнини, коли українці втратили шанс на незалежність і поплатились за це мільйонами жертв Голодомору і розстріляним цвітом української інтелігенції.

«100 років тому теж багато хто говорив – давайте завершимо війну; давайте розійдемось по селам просто орати землю. Ціною цього став Голодомор. Ціною була розстріляна вся українська інтелігенція. Ми повинні бути готові боротися за свою незалежність», – наголосив Парубій.

Він зазначив, що для успішного протистояння імперським планам Кремля Україна має стати членом ЄС та НАТО, а всередині країни громадяни мають боронити власну ідентичність. «Найбільш ефективною у світі системою безпеки є НАТО. Тому для нашої команди «Європейської Солідарності», для мене особисто це є ключове питання зовнішньої політики, спроямованої на національну безпеку. Україна має бути членом НАТО. Україна має бути в ЄС для того, щоб забезпечити соціальні потреби і добробут громадян. Щоб жити гідно – так як живуть наші сусіди в Чехії, Словаччині, Польщі і загалом у Європейському Союзі. Правила поведінки, правила побудови економіки в ЄС зможуть дати нам цю гарантію», – переконаний Парубій.

«Україна має бути державою із власною історією, із українською мовою, з українською ідентичністю. Україна має стати потужною європейською державою – одним з регіональних лідерів у Європі», – зазначив народний депутат.