Україна повинна мати мужність підняти білий прапор, – Папа Римський

Новини 10 Березня, 2024 29

За його словами, переговори потрібно вести “поки все не стало ще гірше”

Папа Римський Франциск закликав до переговорів Росії та України. Понтифік зазначив, що “сильнішим буде той, хто матиме мужність підняти білий прапор”.

Про це у суботу, 9 березня, повідомило агентство Reuters, пише Четверта студія.

У інтерв’ю швейцарському мовнику Папа сказав, що Україна повинна здатися, оскільки вона не змогла дати відсіч російським військам. “Я вважаю, що найсильнішим є той, хто дивиться на ситуацію, думає про людей та має мужність підняти білий прапор та веде переговори”, — наголосив Франциск.

Папа пояснив, що переговори між РФ та Україною мають відбуватися з допомогою інших країн. За його словами, у цьому може допомогти Туреччина. “Слово “домовлятися” — це сміливе слово. Коли ви бачите, що ви зазнали поразки, що справи йдуть не добре, ви повинні мати мужність вести переговори”, — сказав Папа Римський.

Понтифік пояснив, що переговори потрібно вести “поки все не стало ще гірше”. Соромитися ж перемовин, за його словами, не варто, адже невідомо скільки людей загинуть на війні. На запитання, чи готовий він стати посередником, Франциск відповів: “Я тут”.

Згодом представник Ватикану виступив із заявою, в якій пояснив слова Папи. «Папа вживає образ білого прапора, запропонований інтерв’юером, щоб позначити ним припинення військових дій, перемир’я, досягнуте завдяки мужності переговорів. Він бажає дипломатичного вирішення для справедливого і тривалого миру», — йдеться у заяві.

Представник Ватикану додав, що далі у цьому інтерв’ю, говорячи про інший конфлікт, але «маючи на увазі будь-яку військову ситуацію», Папа чітко заявив: «Переговори ніколи не є капітуляцією».

До слова, інтерв’ю швейцарського мовника із понтифіком записали ще напочатку лютого, текст розмови оприлюднили лише у суботу, 9 березня.

Коментарі

Позначки: