Україна обурена забороною на в’їзд до Польщі Святославові Шереметі, – Ян Пєкло

Новини 18 Листопада, 2017 168

Надзхвичайний і Повноважний Посол РП в Україні Ян Пєкло. Фото: газета «День"

Після 40-хвилинної розмови в українському МЗС, Посол РП почув офіційну позицію Києва

Україна обурена тим, що Святославу Шеремету заборонено в’їзд до Польщі, але не хоче загострювати ситуацію. Про це сказав Польському радіо посол Польщі в Києві Ян Пєкло після візиту в Міністерстві закордонних справ України, – інформує “Польське радіо“.

Польського дипломата терміново викликали в МЗС України для пояснень із приводу заборони на в’їзд до Польщі секретарю Українського державного комітету пам’яті. Святослав Шеремета, на думку уряду Польщі, є співвідповідальним за блокування польських ексгумацій в Україні.

Ян Пєкло зустрівся в Міністерстві закордонних справ України з головою департаменту Василем Боднарем. Розмова дипломатів тривала 40 хвилин. Посол Польщі почув, що українська сторона обурена фактом заблокування в’їзду на територію Польщі українському урядовцю, відповідальному за ексгумації.

Польський дипломат зазначив, що під час переговорів згадано про зустріч Консультаційного комітету президентів Польщі та України, під час якої сторони встановили, що спільні ексгумаційні роботи в Україні мають бути відновлені. Вирішено, що погодження з Кракова мають бути обов’язковими, і що існує необхідність виходу з ситуації так, щоб вона надалі не загострювалася.

У свою чергу, в МЗС України заявили, що Польща діє всупереч домовленостям, досягнутим напередодні. Про це пише “Європейська правда”.

“У ході зустрічі було наголошено, що заборона на в’їзд Шеремети до Польщі суперечить логіці конструктивних домовленостей співголів Консультаційного комітету президентів України та Польщі, які були досягнуті 17 листопада 2017 року у Кракові”, – пояснили у зовнішньополітичному відомстві.

Також МЗС розраховує, що Польща скасує згадану заборону на в’їзд: “висловлено сподівання, що досягнуті напередодні двосторонні домовленості дозволять невідкладно вирішити прикру ситуацію із Шереметою”.

Коментарі

Позначки: , , ,