Україна може припинити консульські відносини з росією

Новини 18 Листопада, 2023 155

Аналітики пояснили, чим це може загрожувати

Президент Зеленський ініціював законопроєкт, який пропонує розірвати консульські відносини з російською федерацією. Проєкт закону направили на розгляд профільного комітету. Аналітики Центру спільних дій пояснюють, як можна вирішити проблеми захисту українців у росії.

Про це пише Четверта студія.

У перший день повномасштабного вторгнення на офіційній сторінці МЗС України зʼявилося повідомлення про розрив дипломатичних відносин із росією. Проте у ньому містилася примітка, що дипломатичні відносини припиняють без розриву консульських. Їх не розірвали, щоб мати можливість захищати права та інтереси українців у росії. 

Аналітики Центру спільних дій зазначають, що рішення припинити консульські відносини може поставати у непросте становище громадян України, які перебувають на території росії. Адже українці в рф не зможуть отримати важливі документи, наприклад, про народження чи смерть. Крім того, представники України не матимуть повноважень на офіційному рівні захищати права українців у росії. Зокрема, не будуть залученими до вирішення питання щодо встановлення опіки й  піклування. 

Проте аналітики пояснюють, що навіть після розірвання консульських відносин існує спосіб продовжувати захищати інтереси громадян України. У червні 2023 року Україна ратифікувала конвенцію, яка передбачає взаємне надання допомоги з консульських питань. Її положення можуть допомогти розвʼязати проблему відсутності представництва України в рф. Відповідно до конвенції, якщо у двох країн відсутні консульські відносини, посередником може стати третя держава. Вона може взяти на себе надання консульських послуг. У Центрі спільних дій вважають, що такий механізм є найбільш оптимальним для захисту громадян України на території росії. 

«Досвід вирішення такої проблеми був, коли у 2008 році Грузія та росія домовилися зі Швейцарією про її посередництво. У швейцарському посольстві в Грузії відкрили дипломатичну російську секцію, і навпаки, у посольстві в москві – грузинську. Швейцарія також виступала посередником між США та Іраном», – пояснює аналітикиня Юлія Пʼєцко.

На думку аналітиків, в умовах російсько-української війни Швейцарія також могла б стати посередником, зважаючи на її досвід в цьому питанні та нейтральний статус країни. 

Більше про труднощі розірвання консульських відносин ви можете дізнатися у випуску подкасту «Ок і шо?» від Центру спільних дій. 

Коментарі

Позначки: ,