Uber, TP-Link та інші: скільки іноземних компаній вийшли з ринку Росії за минулий місяць

Новини 03 Квітня, 2023 201

Uber, TP-Link та інші: скільки іноземних компаній вийшли з ринку Росії за минулий місяць

Влада Росії навмисне затримує процес виходу іноземних компаній з країни і запровадила “ручний режим” для подальших виходів, що видно по значно повільнійшій статистиці нових виходів у березні 2023 року в порівнянні з попередніми місяцями.

Станом на сьогодні лише 15,7% іноземних компаній, які мали відкриті локальні компанії і отримували виручку в Росії, повністю згорнули діяльність та остаточно покинули ринок РФ, тоді як 34,5% вичікують і 21,7% компаній з іноземними інвестиціями продовжують працювати на ринку агресора без обмежень. Ще 28,1% оголосили про плани згорнути діяльність і вийти з РФ найближчим часом.

Про це йдеться у березневому моніторингу KSE Institute у рамках проєкту «Самосанкції» про вплив виходу іноземного бізнесу на економіку РФ, пише Четверта студія.

Починаючи з цього випуску, команда KSE Institute буде продовжувати надавати оновлену інформацію двічі на місяць.

Так, на кінець березня 2023 року з російського ринку вийшли компанії з 34 країн і 35 галузей, показавши справжню реакцію на неспровоковану агресію РФ проти України.

Станом на 2 квітня 2023 року, 211 (6,7% від загального числа) міжнародних компаній повністю припинили діяльність у Росії. За останній місяць до категорії зі статусом «вийшли» додалося 10 компаній. Також, 1212 (38,3% від загального числа) іноземних бізнесів згорнули операції та заявили про намір покинути країну.

Водночас 1231 (38,9% від загального числа) компанії з тих, що потрапили до моніторингу KSE Institute, поки що не збираються покидати російський ринок, працюючи без будь-яких змін. Ще 507 (16% від загального числа) іноземні бізнеси призупинили нові інвестиції в Росію та продовжують вичікувати.

Згідно з даними моніторингу, 211 міжнародних компаній, що повністю залишили ринок Росії, забезпечували щонайменше 331,3 тис. робочих місць, їхній річний дохід складав $47,6 млрд, капітал оцінювався у $36,5 млрд, тоді як вартість активів цих компаній сягала $45,4 млрд.

Міжнародні компанії, які оголосили про повний вихід з Росії, мали 290,5 тис чол персоналу, $42,8 млрд річного доходу, $18,1 млрд капіталу та $19,7 млрд активів Ігоземні бізнеси, що призупинили свою діяльність на російському ринку, мали 174,1 тис. осіб персоналу, річний дохід у розмірі $42,4 млрд, $17,5 млрд капіталу і $31 млрд активів.

Складно недооцінити вплив компаній, що вже повністю завершили свій вихід з ринку РФ. У них працювало 23,1% персоналу, зайнятого в іноземному бізнесі, їм належало близько 15,8% активів, 20,9% капіталу інвестованого міжнародними компаніями в Росію, а у 2021 році вони генерували 15,7% від виручки й сплатили $3,3 млрд податків або 13,2% від загальної суми податків іноземних компаній, що на той час працювали у РФ.

Ось список повних «виходів», які KSE Institute ідентифікував за останній місяць: Aarsleff, Cargobull Finance Holding, Harvia, Nokian Tyres, Reima, Smurfit Kappa, TotalEnergies, TP-Link, Uber (уряд РФ схвалив угоду з продажу частки Uber у спільному з Яндекс підприємстві), Wenaasgruppen.

Експерти KSE Institute вкотре відзначають, що незважаючи на складну процедуру продажу бізнесу в Росії і всі необхідні формальності, багато компаній вже змогли успішно пройти ці складні процедури і покинути РФ.

Крім того, дослідники підкреслюють, що ​​іноземні компанії, які вже вийшли з Росії, і ті, які оголосили про вихід або призупинили діяльність, змогли збільшити свої доходи набагато швидше, ніж ті, що все ще залишаються  або вичікують.

Коментарі

Позначки: