У Звенигороді відкрився музей історії давньоруського міста, серед експонатів – давньоруська зброя і прикраси

Новини 23 Липня, 2018 715

Музей давньоруського міста у м.Звенигород. Фото: galleryua.com

На Львівщині відкрили оновлений музей історії давньоруського міста.

Як повідомили у прес-службі Львівської ОДА, 22 липня у місті Звенигород Пустомитівського району Львівщини, відкрили оновлений музей історії давньоруського міста.

Присутніх привітала заступник голови Львівської ОДА Оксана Стоколос-Ворончук.

“Хто не знає нашої історії, не матиме майбутнього, тому сьогоднішня подія є надзвичайно важливою. На  українській історії потрібно начатись, і приємно, що є тут діти, які приходитимуть в музей і цікавитимуться історичним минулим”, – зазначила Оксана Стоколос-Ворончук.

Довідка. Музей створений 1987 р. Сучасний будинок був спеціально побудований для експозиції музею. Тоді ж з’являється скульптурна група на території біля музею. Відвідувачі зможуть побачити скульптуру Літописця, Воїна, Матері-Берегині та Землероба-Відбудовувача міста. Арка зі звонами символізує об’єднання трьох князівств — Перемиського, Теребовлянського та Звенигородського.

Експозиція розмістилася на двох поверхах музею. На першому поверсі представлений відділ археології. Тут привертає увагу колекція крем’яних знарядь праці, давньоруське бойове спорядження, жіночі прикраси, вироби з кістки. Все це — результат тривалих археологічних досліджень та розкопок стародавнього Звеногородського городища. І, безперечно, заслуговують на особливу увагу відвідувачів макети давньоруських храмів та діарама літописного міста Звенигород.

Основу експозиції музею, яка розміщена на двох поверхах, складають речі, знайдені під час археологічних досліджень літописного Звенигорода Галицького, розпочатих наприкінці 19 ст. і продовжених у 1960-1980 рр.

Станом на сьогодні, у фондах музею зберігається понад 2 тис. експонатів, серед яких – крем’яні серпи, кам’яна сокира з отвором, зернотерка, римські застібки (фібули), шкіряні вироби (взуття), вироби з кістки, дерев’яні іграшки, давньоруська зброя і прикраси, мармур, хрестики, колекція каблучок  з кольорового скла, керамічна плитка, якою була вимощена підлога розкопаної дерев’яної церкви.

 

Коментарі

Позначки: ,