У зоні ЧАЕС почали будувати централізований ядерний могильник

Новини 09 Листопада, 2017 143

Ілюстративне фото

Перший пусковий комплекс централізованого сховища введуть в експлуатацію в 2019 році.

У Чорнобильській зоні відчуження розпочалося будівництво Централізованого сховища відпрацьованого ядерного палива для тривалого зберігання палива з Рівненської, Южно-Української та Хмельницької АЕС, яке наразі вивозиться до Росії.  Урочиста церемонія символічного підняття першого кубометра землі на місці майбутнього ЦСВЯП відбулась 9 листопада поблизу селища Буряківка Київської області.

«Ми сьогодні розпочинаємо будівництво першого такого об’єкта за період незалежності, як Централізоване сховище відпрацьованого ядерного палива. Цей об’єкт – це мільярди коштів, які залишаться в українському бюджеті, це нові технологічні рішення і потужності, які ми матимемо в Україні для збереження відпрацьованого ядерного палива, це серйозні інвестиції в економіку України», – сказав на урочистій церемонії віце-прем’єр-міністр Володимир Кістіон.

Централізоване сховище – це автономна ядерна установка для тривалого – до 100 років – зберігання відпрацьованого ядерного палива, в якій буде використовуватися технологія поверхневого «сухого» зберігання із застосуванням двобар’єрної системи ізоляції палива від навколишнього середовища завдяки спеціально спроектованим інженерним системам контейнерного типу. Проектування, виготовлення та постачання цих систем забезпечить американська компанія Holtec International, а генеральним підрядником будівництва є компанія «Укрбудмонтаж». В цілому проектна місткість сховища – 458 контейнерів, які зможуть вмістити у собі понад 16 тис. відпрацьованих паливних збірок.

«Це перший об’єкт, який розв’яже цю проблему, а зберігання відпрацьованого ядерного палива коштуватиме Україні в 2,5 рази дешевше» , – підкреслив Насалик.

Коментарі

Позначки: ,