У Зеленського планують відмінити люстрацію

Новини 03 Лютого, 2020 876
Міністр юстиції України Денис Малюська. Фото: відкриті джерела.

Міністр юстиції України Денис Малюська. Фото: відкриті джерела.

Ми будемо змушені переглянути підходи до люстрації і ймовірно виплачувати компенсації тим, хто був люстрований з порушенням Європейської конвенції.

Про це у інтерв’ю “Главкому” заявив міністр юстиції України Денис Малюська, пише Четверта студія.

“Я не є ініціатором чи розробником відповідного законопроекту, тому не можу вам сказати про політичні перспективи. Можу сказати лише про юридичний аспект. В нас є рішення Європейського суду з прав людини. Ми зараз подали заяву про перегляд у Велику палату. Очікуємо впродовж найближчого місяця рішення. Якщо воно не змінить попереднього рішення щодо люстрації, то ми будемо змушені істотно звужувати покриття, обсяги люстрації та кількості люстрованих чиновників. Будемо змушені переглянути підходи до люстрації і ймовірно виплачувати компенсації тим, хто був люстрований з порушенням Європейської конвенції”, – сказав Малюська.

Міністр також додав, що закон про люстрацію перебуває на розгляді в Конституційному суді.

“Крім того не слід забувати, що закон про люстрацію перебуває на розгляді в Конституційному суді. Тому може також виникнути проблема з ним. Але за Європейською конвенцією і Європейським судом у нас вже цілком очевидна вималювалась проблема. Зараз ми готуємось до рішення Великої палати. Очевидно, вийдемо з законодавчою ініціативою врегулювання, з одного боку, нового обсягу люстрації з врахуванням рішень КС і Європейської конвенції. З іншого боку, він має врегулювати перехідні механізми – що робити з вже люстрованими. Поновлювати їх на посадах чи ні? Чи виплачувати їм компенсації? Якщо так – якого обсягу? Все це потребує врегулювання”, – додав міністр.

Денис Малюська також наголосив, що українська люстрація була визнана такою, що суперечить європейським стандартам.

“Це вже вдарило. Адже наша люстрація була визнана такою, що суперечить європейським стандартам. Вона від початку була надто широкою. Я розумію, що була проблема перезавантаження влади, я чітко усвідомлюю: владу потрібно було перезавантажувати, міняти керівників. З цією проблемою, власне, стикнулися й ми після зміни складу парламенту, обранням нового президента. Було цілком очевидно, що людей на керівних посадах потрібно було змінювати.

Але ми не пішли шляхом люстрації. Ми пішли іншим шляхом – спростили звільнення керівників категорії А, зараз в парламенті розглядається законопроект, який спрощує звільнення керівників нижчої ланки. Це більш зважений підхід. Ми передбачили, з одного боку, простіше звільнення, але з іншого – додаткові гарантії, виплату певних коштів. Звільненим також не забороняється в майбутньому займати аналогічні посади. Це виваженіший підхід. Та люстрація була ідеологічно правильною, а юридично – ні”, – розповів Малюська.

Коментарі

Позначки: , , ,