У Зеленського культуру не вважають цінністю, цінністю для них є лише майно Міністерства культури, – Княжицький

Новини 08 Червня, 2020 337

Микола Княжицький Фото: 24Канал

Зеленський та його представники розглядають українську культуру лише з точки зору майна та об’єктів інфраструктури. Тому силовики вільно вриваються у музеї та культурні центри. Про це сказав народний депутата фракції «Європейська Солідарність» Микола Княжицький в інтерв’ю журналістам, пише Четверта студія.

Він розповів, що на наступне засідання комітету з питань гуманітарної та інформаційної політики будуть запрошені керівники силових структур для пояснень щодо дій силовиків у Музеї Гончара та в Центрі Довженка.

«На наступне засідання гуманітарного комітету ми очікуємо керівництво ДБР, Національної поліції і СБУ для пояснень з приводу ситуацій, які відбувалися і в музеї Гончара, і в Центрі Довженка. Для того, щоб вони пояснили незаконну поведінку їхніх відомств, які чинять тиск на заклади культури, зневажають українську культуру. Безумовно, люди, які чинили протиправні дії, мають бути покарані і керівники цих відомств мають нам про це сказати», – сказав депутат.

Водночас він наголосив, що такі дії силовиків по відношенню до керівників та співробітників культурних об’єктів не є чимось дивним, адже нова влада демонструє свою зневагу д української культури в цілому.

«Для влади культура не є цінністю. Для них не є цінністю українська мова, тому вони не створюють секретаріат уповноваженого з питань мови. Вони не знають хто був Іван Гончар, тому вони можуть фактично оскверняти приміщення цього Музею. Те, що Козленко, який фактично побудував Центр Довженка і зробив його найбільшим українським кіноархівом, сам є відомим письменником, зазнає утисків, а цей архів може опинитися на вулиці – їм байдуже», – вважає Микола Княжицький.

«Культура для сьогоднішньої влади – це майно, це не люди. На людей можна тиснути, можна штовхати, як це робило ДБР з Петром Гончаром, чи обшукувати, як робили з Іваном Козленком. Чому? Тому що майно завжди цікавіше», – підкреслив представник «Європейської Солідарності».

Він також зазначив, що поки не було призначено міністра культури, розпродавалось майно кіностудій, інше майно й об’єкти культурної інфраструктури.

Коментарі

Позначки: , ,