У Зеленського хочуть ліквідувати Комітет з питань культури і духовності, – Княжицький

Новини 12 Серпня, 2019 36
Микола Княжицький

Микола Княжицький

Нова парламентська більшість – партія «Слуга народу» – запропонувала своє бачення кількості і функцій комітетів Верховної Ради. Про це у Фейсбуці пише Микола Княжицький.

“Є речі, з якими я категорично не погоджуюся. Зокрема з фактичною ліквідацією Комітету з питань культури і духовності. Я очікував схожих підходів, але сподівався, що ,якщо на таке не наважився Янукович, Зеленський теж зупиниться. Марно. Функції комітету пропонується передати новоствореному Комітету з питань гуманітарної та інформаційної політики. І разом з мовною політикою, законодавством у сфері культури, комітет, як вказано у пропозиціях займатиметься зовнішнім туризмом, курортами, сімейно-шлюбними відносинами, демографічною політикою, спортом великих досягнень, використанням коштів, отриманих від лотерей та бетінгу на розвиток спорту і багато чим іншим. Це важливі напрямки.
Але очевидно, що поєднання таких сфер, як культура, релігія, духовна спадщина з медіаринком, туризмом, спортом свідчать про нерозуміння функцій Парламенту і тих напрацювань, які вдалося реалізувати за останні 5 років”, – зазначає Княжицький.

З його слів, діяльність комітетів не можна розглядати безвідносно до реалій: “В Україні, яка змагагається за місце в ЄС , обороняється у війні з Росією , змінює постколоніальне суспільство культура і духовна спадщина – основні сфери державної політики, роль яких постійно намагаються применшити вороги України”.

“Туризм – це важлива галузь економіки, яка очевидно повинна розвиватися. Саме економіки. Спорт- частина освітньої сфери, пов‘язана з охороною здоров‘я і системою обороноздатності. І навіть якщо представників обраної влади цікавить ручне керування квотами, ліцензіями, медіа – це не привід знищувати і Комітет культури та духовності і Комітет з питань свободи слова та інформаційної політики. Закон про аудіовізуальні послуги відповідно до рекомендацій РЄ і ЄП і є реалізацією захисту свободи слова. Створення окремого комітету свободи слова з виключенням з його відання інформаційної політики – фейк”, – каже Княжицький.

“Як і об‘єднання в одному комітеті захисту прав людини, національних меншин і досягнення миру на окупованих територіях. Мир на окупованих територіях зруйнували не національні меншини, а Путін. І тому його забезпеченням має займатися комітет з питань оборони, інші комітети, які пов‘язані з реінтеграцією. Права переміщених осіб- лише важлива , але невелика складова забезпечення реінтеграції! Я переконаний, що нівелювання ролі комітетів з питань культури і духовності , свободи слова і інформаційної політики та прав людини, національних меншин і міжнаціональних відносин не можна допустити. Прошу про підтримку відповідальних громадян і свідомих політиків”, – йдеться у повідомленні.

Коментарі