У Зеленського думають про заробіток на вакцинах, – нардеп

Новини 29 Січня, 2021 54

Питання вакцинації громадян України від коронавірусу досі не вирішене, бо в команді Зеленського думають, як заробити тепер уже на вакцинах.

Про це під час онлайн-трансляції “Чат з депутатом” сказала народна депутатка з фракції “Європейська Солідарність” Вікторія Сюмар, пише Четверта студія з посиланням на Прямий.

Вона наголосила, що вакцинація є вкрай важливою. “Без цього ні бізнес не почуває себе впевнено, ні пенсіонери себе впевнено не почувають, ні батьки. Школи себе впевнено не почувають: вони не знають, чи вони будуть закриті чи відкриті. Лікарі”, – сказала вона.

Вікторія Сюмар розкритикувала положення законопроєкту монобільшості, який має начебто врегулювати закупівлю вакцин: “Це був не закон, а просто одна велика корупційна схема. В законі не було ні слова про вакцини проти ковід-19. Там просто йшлося про те, що можна будь-які експериментальні ліки за скороченою процедурою міністерству охорони здоров’я відразу в Україні реєструвати, і проводити далі в Україні експеримент”.

“І це стосувалося всього фармацевтичного ринку. Так це було виписано. В багатьох законах, кодексах писали: “для протидії епідемії ковід-19″. Тут про ковід забули і вирішили вписати всі експериментальні ліки, проти всіх хвороб. Так, щоб потім на цьому дуже гарно заробляти”, – сказала депутатка.

Представниця “Європейської Солідарності” зазначила, що питання, коли почнеться вакцинація в Україні, залишається відкритим.

За її словами, голова профільного комітету розповів, що зараз на кордоні стоїть 260 тисяч вакцин, які надані Україні в рамках гуманітарної допомоги. “Ключове зараз, щоб хоч вони пішли лікарям і групам ризику”, – підкреслила представниця “Європейської Солідарності”.

Депутатка також зазначила, що невирішеним залишається питання доплат лікарям.

“Соромно за Зеленського в плані зарплат медиків. Я була автором того першого закону, де ми прописали 300% надбавки для тих, хто має справу з ковідом. Ми думали, що це має бути просто зарплата, яка помножена на три, яка має доплачуватися. Коли вони почали постановами Кабміну виписувати, що це за хвилину, проведену з хворим, нараховується ця надбавка. І коли люди отримували по 40 гривень надбавки, а не потрійні ставки”, – сказала Сюмар.

“60 мільярдів антиковідного фонду – за ці гроші можна було і вакцину закупити, і тести безкоштовні робити просто по вулиці, і програми комп’ютерні зробити, і справді боротися з епідемією. Дати гроші лікарям”, – підкреслила вона.

“Але виявилося, що у нас ковіду можна протистояти тільки дорогами, тільки асфальтом. Це люди на повному серйозні нам розказують. А медиків вони просто втратять. Вони роблять все, щоб медики поїхали працювати в Польщу, в сусідні держави”, – зауважила Сюмар.

При цьому депутатка сказала, що команда Зеленського розповідає, що система медицини розвалилася за попередні п’ять років, хоча насправді за попередні п’ять років вона почала реформуватися. «А от розвалюється вона точно зараз, тому що українських медиків не шанують. Окрім того, що ми маємо дуже високу смертність серед медиків і це страшно, тому що вони не захищені були від самого початку. І вони не захищені вакцинами досі. До такого приниження такими низькими зарплатами і такими надбавками», – підкреслила депутатка.

“Медики мають бути елітою суспільства. Воїни і медики для мене – це люди, які найбільше працюють на Україну сьогодні”, – наголосила політик.

Коментарі

Позначки: , ,