У Зашкові відзначили День Героїв і 85-ту річницю смерті Євгена Коновальця

Новини 23 Травня, 2023 133

З нагоди відзначення Дня Героїв і 85-ої річниці смерті Коновальця 23 травня у Зашкові, на Львівщині, відбулися меморіальні заходи, участь в яких взяли місцева громада, духовенство, влада, депутати Львівської обласної ради Святослав Шеремета та Роман Кізима.

Про це пише Четверта студія з посиланням на пресслужбу облради.

“Сьогодні День Героїв, проголошений у 1941 році Організацією Українських Націоналістів на честь лицарів української нації Євгена Коновальця, Симона Петлюри, Миколи Міхновського та багатьох інших. Євген Коновалець загинув 23 травня 1938 року в Роттердамі від рук кремлівського агента Судоплатова, — зазначив С.Шеремета. — Москва розуміла, що Коновалець творить сучасну українську націю. Хоча Україна і не здобула незалежності у 20-х роках минулого століття, Коновалець створив ОУН, об’єднавши колишніх офіцерів УНР, Галицької армії і провідних громадсько-політичних діячів. Ця організація стала ядром боротьби за здобуття української незалежної держави”.

Біля будинку, де народився Євген Коновалець, відбулася панахида у пам’ять про Коновальця та загиблих українських героїв, а також віче і концерт на патріотичну тематику.

“Меморіальний музей Євгена Коновальця був створений у будинку, в якому він народився, ріс і в якому жила його родина, — розповів директор Львівський історичний музей Роман Чмелик. — У День Героїв, який ми сьогодні відзначаємо в річницю смерті Коновальця, ми вшановуємо всіх полеглих героїв, починаючи від часів Київської Русі, Козацької держави, Січових Стрільців, УПА і до сьогоднішніх днів. Цим ми показуємо, що герої не вмирають”.

Під час відзначення Дня Героїв курсанти Ліцей імені Героїв Крут у Львові показали навички володіння зброєю, уміння керувати квадрокоптером та засобами зв’язку, а також продемонстрували, як працює роботизована техніка, розроблена львівськими науковцями для допомоги військовим.

Євген Коновалець — український державний, військовий та політичний діяч, полковник Армії УНР, командир Січових Стрільців, член Стрілецької Ради, командант УВО, голова Проводу українських націоналістів, засновник та перший голова ОУН, один із ідеологів українського націоналізму.

Коментарі

Позначки: