У Винниках оголосили «війну» деревному паразиту

Новини 07 Лютого, 2019 254

Ілюстрація з відкритих джерел

У Винниках з метою охорони навколишнього середовища й збереження зелених насаджень інспекція  благоустрою Винниківської міської ради проводить обстеження задля виявлення дерев, які вражені омелою.

Як повідомляє «Винниківський вісник», власникам будинковолодінь, на території яких є вражені омелою насадження, необхідно здійснити санітарну обрізку таких дерев.

Санітарну обрізку вражених омелою дерев необхідно завершити до 01.04.2019 року.

У разі невиконання цієї вимоги винні нестимуть адміністративну відповідальність.

Інформацію надав голова інспекції благоустрою міста Винники Славомир Каторож.

Довідка. Омела – Вічнозелена кущова рослина, рід напівпаразитних кущів родини Санталових. Зустрічається на багатьох видах дерев: тополях, кленах, соснах, вербах, березах, акаціях та на деяких плодових деревах. Проростає на вершині дерева чи на його гілках, розростається зеленим, частіше густим кущем. Виглядає як кулеподібне ущільнення в кроні дерева. Вважається напівпаразитом, оскільки в більшості випадків може самостійно здійснювати фотосинтез. Плоди — неїстівні для людини ягоди. Кущ розвивається до 1 м в діаметрі, легко ламається та падає на землю під час сильних поривів вітру, особливо, коли кущ має ягоди.

Існує велика кількість видів роду Омела. У різних видів має місце приуроченість до зростання на певних видах дерев. Більшість здатна рости на декількох видах дерева-носія. Омела отримує воду, мінеральні та поживні речовини із рослини-хазяїна.

Боротьба шляхом обламування гілок куща малоефективна, оскільки з ризоїдів починають розвиватись декілька інших, бокових, кущів.

Ризоїди мають довжину інколи понад 100 см в окремих випадках до 3 м., тому гарантованими заходами може бути санітарна обрізка вражених гілок до їх розвилок, на великих відстанях від куща (за умови, що кількість вражених гілок сягає до 30 %. Якщо кількість вражених гілок значна, може бути використане омолоджувальне обрізання дерева (топпінг). У великих містах заходи з обрізання гілок, вражених омелою, є типовими в боротьбі з цим паразитом.

 

 

Коментарі

Позначки: , ,