У Вінниці вимагають повернути пільги на проїзд учасникам АТО

Новини 14 Січня, 2021 379

Фото ілюстративне з відкритих джерел

У Вінниці «Європейська Солідарність» оскаржує рішення міськвиконкому про встановлення ліміту на безкоштовний проїзд у громадському транспорті для пільгових категорій населення. Про це пише Четверта студія з посиланням на прес-службу ЄС.

Відповідне звернення на ім’я міського голови написала депутатка міської ради Олена Верлан-Кульшенко.

У зверненні вона зазначає, що обмеження кількості належних кожному пільговику безкоштовних поїздок до 60-120 на місяць порушує права учасників бойових дій та їхніх сімей, суперечить закону і має бути скасоване.

Вона наголошує: пільга на безкоштовний проїзд всіма видами громадського транспорту закріплена у Закону України «Про статус ветеранів війни та гарантії їх соціального захисту». Ця пільга, підкреслює депутатка від ЄС, є одним із засобів реалізації державою конституційного обов’язку щодо забезпечення соціального захисту осіб, які захищали Батьківщину, її суверенітет і територіальну цілісність, та членів їхніх сімей. Відтак, держава, а тим більше органи місцевого самоврядування, не можуть в односторонньому порядку відмовитися від зобов’язань щодо соціального захисту ветеранів та їхніх рідних.

«Виконком Вінницької міськради, прийнявши рішення від 30.12.2020р. № 2918 без попереднього громадського обговорення, вийшов за рамки своїх дискреційних повноважень, чим порушив низку законодавчих норм та Конституції України», – звертається до міського голови Верлан-Кульшенко.

На тому факті, що «нормування» пільг на користування громадським транспортом відбулось без жодних обговорень, наполягає і голова Вінницької територіальної організації партії Андрій Гижко. На його переконання, відповідне рішення  виконавчий комітет ухвалив необдумано.

«Щодо рішення про зменшення пільг не було жодних громадських обговорень із представниками пільгових категорій. Його не обговорювали зі спілками «чорнобильців», учасників бойових дій, з містянами, які мають інвалідність, з багатодітними батьками, з пенсіонерами. Ніхто навіть не спитав, чим вони живуть сьогодні, в умовах карантину, коли в громадян значно зменшились доходи. Навіть 120 поїздок на місяць – це лише 4 поїздки на день», – наголосив він.

«Наприклад, для багатодітних сімей це неприйнятно. Адже батькам треба забирати дітей з навчання, відвозити їх на заняття до гуртків та секцій. У таких умовах доступ багатьох дітей з таких родин до занять спортом чи мистецтвом буде обмежений через те, що в батьків не вистачатиме коштів на щоденні багаторазові поїздки», – додав голова Вінницької ТОП.

Якщо ж говорити про працездатних пільговиків, то їм треба і на роботу доїхати, і лікаря відвідати, і в аптеку сходити, адже в багатьох з них є хронічні проблеми зі здоров’ям. Мені здається, рішення про зменшення кількості пільгових поїздок необдумане», – заявив Андрій Гижко.

Коментарі

Позначки: , ,