У церкві на Львівщині під час реставраційних робіт виявили реліквію віком понад 900 років

Новини 15 Червня, 2018 243

Фото РІСУ

У церкві святої Параскеви на Львівщині виявили реліквію віком понад 900 років.

Як повідомляє Релігійно-інформаційна служба України, цього тижня, під час реставрації підлоги в храмі святої Параскеви у місті Буськ, будівельники,  у його вівтарній частині, знайшли  литий бронзовий нагрудний хрест-складень (т.зв. енколпіон), попередньо датований періодом ХІІ-ХІІІ ст.

«Для історії Буська ця знахідка має неоціненне значення. Оскільки є непрямим свідченням того, що вже у ХІІ ст. на Довгій Стороні стояв храм із присвятою святій Параскеві», – зазначається у повідомленні.

Хрести-енколпіони — це надбання ще давньокняжої доби, вони з’явилися на Русі в період  поширення християнства. Як правило, всередину таких хрестів вкладали мощі святих. Реліквія залишила значний слід у культурній спадщині Київської Русі, адже в орнаментах, що вилиті на прикрасі, закодований  духовний спосіб життя на зорі становлення християнської віри серед русичів.

Знайдений рельєфно чернений енколпіон, із заокругленими кінцями і навершям у вигляді ограненої намистини, містить зображення розп’яття на лицевій пластині та вирізьблений хрест на зворотній. Хрест належав, імовірно, священику або іншій духовній особі, похованій на території старого прицерковного кладовища.

Церкву в місті Буськ внесено  до реєстру пам’яток архітектури національного значення.

Коментарі

Позначки: , ,