У центрі Львова відкрили меморіальну дошку Герою України Роману Іваничуку

Новини 27 Травня, 2019 213

Фото: прес-служба ЛОДА

Сьогодні, 27 травня, на вулиці Пекарській, 13, відкрили меморіальну дошку письменнику, лауреату Національної премії імені Тараса Шевченка, Герою Україна Роману Іваничуку. Пам’ятну таблицю відкрили на фасаді будинку у якому жив і працював у 1972-2016 роках письменник.

Про це йдеться на сайті прес-служби ЛОДА.

“Сьогодні важливий день для кожного з нас. Сьогодні ми вшановуємо пам’ять Героя України, професора, редактора часопису «Дзвін», викладача, письменника Романа Іваничука. Роман Іваничук боровся за нашу незалежність у свій спосіб – словом. Слово – це зброя, яка інколи сильніша ніж автомати чи кулемети, особливо, коли це українське слово. Українське слово – це як коріння кожної нації, адже без мови немає народу, без мови немає свободи і саме слово стало для Романа Іваничука тим, чим можна здобувати свою незалежність. Сьогодні перед нами є всі можливості для того, щоб те, за що боровся і Роман Іваничук і його учні, колеги, насправді було для нас дуже важливим. Є і закон про мову і можливість розвивати своє українське кіно, книгу, молитися в українській церкві українською мовою. Ці всі надбання попередніх років і нам зараз дуже важливо перед новими викликами показати, що ця боротьба була не марною. Нас всіх єднає мова, єднаймося і будемо вільні”, – зазначив перший заступник голови Львівської ОДА Ростислав Замлинський.

“Багато вже сказано про тата і я хочу подякувати за це свято. Знаю, що тато б дуже радів цьому, адже це визнання його заслуг, його творчості. Дякую усім, хто організував це свято, є причетним до нього, дякую усім присутнім”, – зазначила донька Романа Іваничука Наталя Іваничук.

Зазначимо, що сьогодні в області відбуваються урочистості до 90-ліття від дня народження Романа Іваничука.

Окрім відкриття меморіальної дошки, пам’ять письменника вшанували на Личаківському кладовищі. Також, о 18:00 год відбудеться урочиста академія у Національному академічному українському драматичному театрі імені М. Заньковецької.

Коментарі

Позначки: , , , ,