У центрі Львова руйнується єдина барокова магнатська резиденція (ФОТОРЕПОРТАЖ)

Новини 04 Лютого, 2020 996

Фото: lwow.info

Для Львова – нормальна річ

Чи можете ви уявити, що в центрі великого міста, яке вихваляється своєю історією та претендує на столицю культури, перетворюється на руїну палац 18 століття? Для Львова – нормальна річ. 

Як пише “Четверта студія”, про це – у публікації Lwow.info.

Палац Бісядецьких

Нижче відрізка карти з 1777 року палац примикає до церкви св. Хрест і монастир взуття кармелітів, також відсутні.

Палац Бісядецьких на карті 1777 р. Джерело: www.lvivcenter.org

Протягом своєї історії він часто міняв як власників, так і зовнішній вигляд – належав, серед інших до Бельських, Потоцьких і Коморовських, 1756 р. було проведено першу реконструкцію (арх. П’єр Ріко де Тіррейль), наступну у 1820, 1895 та 1934 роках. Останню проводив відомий львівський архітектор Ян Багієнський. Цікаво, що реконструкція 1930-х років була, щоб врятувати палац, який уже був у катастрофічному стані. На жаль, через рік зібрався комітет, який визнав, що робота не забезпечила пам’ятку достатньою мірою. Подальша робота не проводилася через спалах війни.

Резиденції не пощастило. Вона змінила руки і була виставлена ​​на аукціон. Вже в дев’ятнадцятому столітті тут працювало поштове відділення, пізніше приміщення для редуту, Торгово-промислова палата та нарешті “базар вітчизняних товарів”. У 1888 році палац перейшов у власність міста, ймовірно, тоді були знесені дві бічні господарські споруди – незабаром Палац правосуддя буде замінено, а житлові будинки та Галицький базар будуть замінені на інші. Поряд із палацовими господарськими спорудами – один із останніх барокових мансардних дахів на пл. Halicki.

оголошення преси, 1896 рік

Радянська влада розмістила в ній бібліотеку, а українська влада віддала її університету. Відтоді палац поступово впав у руїну, його стан катастрофічний, будівля порожня чотири роки. Всередині, мабуть, зберігся імперський фриз Яна Шимсера.

фото датовано 1900 р., я вважаю, що це неправильно; на мою думку, це датується 1870-80-х роках, джерело: fotopolska. Євросоюз

Поточний стан палацу Бісядецьких

Три роки тому ЗМІ повідомляли, що університетська влада знайшла гроші для зміцнення фундаментів та оновлення даху, шукаючи спонсорів для решти робіт. Однак, як бачите, ні реконструкція даху, ні, мабуть, жодна інша робота не проводилася. Палац просто руйнується на наших очах!

Навколишнє приміщення будівлі також залишає бажати кращого – десятки пляшок горілки, сміття та людські екскременти в кущах, які роками не різали. Ззаду палац недобудований.

Власник – Львівський університет – хоча у нього немає грошей на утримання та оновлення пам’ятника, він також не хоче її позбуватися. У 2018 році було оголошено, що університет матиме представницькі приміщення в палаці. Плани та проекти реконструкції навіть з’явилися в мережі. Однак справа не рухалася відтоді, лише доступ до подвір’я був закритий, і зламані вікна були забиті, щоб обмежити доступ непроханих гостей.

Близько 50 мільйонів гривень відсутні на реконструкцію палацу.

план реконструкції палацу, джерело: zaxid.net

Палац, єдина барокова магнатська резиденція, що збереглася у Львові, може стати справжньою перлиною у центрі міста, привернути відвідувачів, насолодити око прекрасним садом. Тим часом це виглядає приблизно так:

 

Коментарі

Позначки: , , , , ,