У Трускавці збудують санаторій висотою 27 метрів (ФОТО)

Новини 11 Серпня, 2020 4 761

Фото: Джерела Трускавця

Вулиці Трускавця перетворилися у будівельний майданчик, на якому ростуть багатоповерхові будівлі. Їх зводяться в історичному центрі курорту, де збереглися дерев’яні вілли

За каденції Андрія Кульчинського центральні вулиці Трускавця перетворилися у будівельний майданчик, на якому одна за одною ростуть багатоповерхові будівлі. Їх зводяться в історичному центрі курорту, де збереглися дерев’яні вілли – пам’ятки архітектури. Однак посадовець на це не зважає – трускавецький мер продовжує знищувати місто. Саме за сприяння й підтримки Андрія Кульчинського на пішохідній вулиці Шевченка заплановано звести ще кілька висоток.

Як пише «Четверта студія», про це – у публікації «Джерела Трускавця»

Як зазначається, одна з таких новобудов має постати на вул. Шевченка, 9 навпроти торговельного центру «Куб».

Наприкінці липня Андрій Кульчинський видав Розпорядження про проведення громадських слухань Детального плану території для будівництва санаторно-оздоровчого комплексу за цією адресою. Дозвіл на розробку містобудівної документації був наданий виконавчим комітетом Трускавецької міськради 9 липня приватному підприємству «Монтаженерго 2018».

За інформацією Ю-контролу, підприємство зареєстроване у Харківській області і є власником триповерхової будівлі площею 668 кв м на вул. Шевченка, 9.

Її планують зруйнувати, збудувавши санаторно-оздоровчий комплекс змішаної поверховості: 4-6 поверхів з мансардою, підвальним і цокольним поверхом. Максимальна висота споруди зі сторони вул. Шевченка – 27 м, зі сторони вул. Біласа – 20 м! Така інформація міститься у пояснювальній записці до Детального плану, опублікованій на сайті Трускавецької міськради.

У цьому документі наголошується, що переважна частка історичної забудови сконцентрована й збережена у центральній частині курорту. А на території України до нашого часу збереглася незначна кількість подібного типу об’єктів культурної спадщини, таких як в Трускавці.

Однак власники будівлі на вул. Шевченка, 9 планують поруч з історичними віллами звести масштабний оздоровчий комплекс. Його площа становитиме 6 500 кв м, тобто зросте майже у 10 разів у порівнянні з нинішньою. Санаторій складатиметься з 27 одномісних номерів «Люкс», лікувально-діагностичних кабінетів, СПА- зони, приміщенням громадського харчування та плавальним басейном для потреб відпочивальників. Передбачена автостоянка на 17 місць. За потреби власники зобов’язуються укласти договір на використання автостоянки, яка примикає до території із заїздом зі сторони вул. Шевченка.

Зазначимо, що усі характеристики майбутнього санаторного комплексу спроектовані відповідно до завдання на розробку Детального плану території на вул. Шевченка, 9, затвердженого міським головою Трускавця Андрієм Кульчинським.

Трускавецький мер також погодив будівництво шестиповерхового апарт-готелю з приміщеннями комерційного призначення та підземним паркінгом на місці зруйнованої вілли «Великий Косинір» (вул. Шевченка, 28). Більше того – Андрій Кульчинський виправдав знищення пам’ятки архітектури ХХ століття, бо, на його переконання, вона була напівзруйнованою і не було сенсу її зберігати. А от пропозицію збудувати чергову висотку в історичному центрі Трускавця – особисто підтримав голосуванням на сесії міськради. До слова, заїзд до нового готелю здійснюватиметься пішохідною вулицею Шевченка.

Як бачимо, у Трускавці теоретично є містобудівні правила і навіть Генеральний план й зонінг, але на практиці – очевидно, через корупцію і слабку правоохоронну систему – фірми будують там, де мають власність. І зводять стільки поверхів, скільки хочуть.

Справжнісіньким монстром є житловий будинок на вул. Бориславській, 4 у тісному сусідстві з міською радою. Будівля, яка налічує вісім поверхів й 72 квартири, постала під вікнами робочого кабінету трускавецького мера, проте посадовець її «не помічає».

Впритул до цієї будівлі, з’єднаний стіною, виросте ще один багатоквартирний будинок на вул. Дрогобицькій.

Будівельний майданчик знаходиться також і навпроти міської ради. Тут зводиться готельний комплекс, замовником якого кілька років тому став Олексій Балицький. Нині – заступник міського голови Трускавця, очільник місцевого осередку «Свободи», депутат облради. Олексій Балицький отримав доручення від Керімзаде Мехман Маіл Огли, який веде підприємницьку діяльність у Москві. Роботи з будівництва готельного комплексу координує депутат-свободівець Богдан Габшій.

А наприкінці лютого цього року головний архітектор Зіновій Кушнір видав містобудівні умови для проєктування нового готелю на вул. Шевченка, 15а. Висотність будівлі – 15 метрів. Цільове призначення земельної ділянки 0, 16 га відповідає зонінгу Трускавця – для будівництва й обслуговування закладів туристичної інфраструктури.

Нагадаємо, що під час виборчої кампанії Андрій Кульчинський позиціонував себе як противник багатоповерхівок, обіцяючи нещадно боротися з ними. Одним з пріоритетів у своїй програмі визначив «Архітектурну гармонію». Обіцянка так і залишився на папері, а у центрі міста кожен клаптик землі використано під будівництво висоток!

 

Коментарі

Позначки: , , ,