У Трускавці блокують роботу виконкому через здорожчання водопостачання (ФОТО)

Новини 12 Січня, 2021 298
У Трускавці блокують роботу виконкому через здорожчання водопостачання. Фото: Трускаіець онлайн

У Трускавці блокують роботу виконкому через здорожчання водопостачання. Фото: Трускаіець онлайн

Сьогодні, 12 січня, виконавчий комітет Трускавецької міської ради планував затвердити новий тариф на водопостачання та водовідведення. Нова ціна на воду у Трускавці вже відзавтра могла б становити 55 гривень за кубометр, що на 62% перевищує існуючий сьогодні тариф. Через тиск громади розгляд рішення відклали.

Про це повідомляє “Трускавець Онлайн”, пише “Четверта студія”.

Точна інформація про наміри підвищення тарифу з’явилась лиш вчора пообіді. Тоді отримали проекти рішень і самі члени виконкому. Часу на детальне ознайомлення та вивчення структури нового тарифу було недостатньо. На цьому одразу ж наголосив член виконкому та начальник фінансового управління ТМР Микола Федоричак, який пропонував питання відкласти.

Після наполегливої рекомендації міського голови Андрія Кульчинського, члени виконкому все ж мали намір розглянути питання сьогодні. Та, через спротив громади, наміри так і залишились намірами.

Зал засідань Трускавецької міської ради був вщерть заповнений мешканцями Трускавця. Чимало людей тіснилось в коридорі міськради, так як місця вистачило далеко не усім трускавчанам, які прийшли на засідання, аби не допустити підвищення тарифу.

Прийшли на виконком і декілька депутатів. Проти прийняття рішення виступали представники “Батьківщини” (Андрій Гнідан та Дмитро Данчишак), Громадянської позиції (Мар’яна Губицька та Андрій Остапчук) та КУН (Роман Бучкович). Депутати наголошували на необхідності детального розгляду питання на комісії з питань ЖКГ, вивчення складників нового тарифу та його обгрунтованості та представлення керівництвом водоканалу плану виходу з існуючої кризи.

В результаті – до розгляду питання діло так і не дійшло. Проект рішення відклали.

У п’ятницю, 15 січня, повинна зібратись депутатська комісія з питань ЖКГ, яка мала б розглянути представлені водоканалом документи.

У відповідності до наданих розрахунків, новий тариф на воду у Трускавці планували затвердити на рівні 54,53 грн. за 1 куб. м. з ПДВ, що на 61,8% перевищує існуючий сьогодні.

Першою причиною, яка спровокувала підвищення вартості води у Трускавці стало зростання тарифу на покупну дрогобицьку воду. КП “Дрогобицький водоканал” надіслав повідомлення про те, що з 1 січня 2021 року гуртовий тариф на воду для Трускавця зростає. Підвищення складає 11,73%, в тому числі на послугу водопостачання – на 11,91% (з 7,47 до 8,36 грн. за 1 куб м (без ПДВ)), на послугу водовідведення – на 11,16% (з 2,33 до 2,59 за 1 куб м (без ПДВ).

Також, за словами керівництва водоканалу, на підвищення тарифу впливають такі чинники:

1) зменшення обсягів реалізації, що враховані у діючих тарифах, на 38%;

2) високі фактичні втрати води, які начебто становлять 52% (незважаючи на те, що протягом останніх 5-ти років в місті замінили майже половину водогонів),

3) зростання витрат на оплату праці на 8,0%, при цьому запланована середня заробітна плата на одного працівника підприємства зросла з 9 577,00 грн. до 10 412,00 грн.;

4) зростання запланованих витрат на оплату електричної енергії на 11%;

5) витрати на поповнення обігових коштів у розмірі 2% від повної собівартості.

За словами міського голови Трускавця Андрія Кульчинського, місто стоїть перед вибором, або мати якіснішу воду з Гірного за високим тарифом, або повертатись назад до погодинного водопостачання, що за сьогоднішніх обставин цілком реальний сценарій.

Нагадаю, що ситуація з карантином та низькою реалізацією води протягом 2020 року погіршила і без того болючі проблеми заборгованості трускавецького водоканалу перед Дрогобичем. На сьогоднішній день борг водоканалу становить більше 12 мільйонів. А якщо враховувати несплачене ПДВ, – борг підприємства сягає 20 млн гривень.

До розгляду тарифу доведеться повертатись. Тариф так чи інакше підніматимуть, адже незатвердження нової ціни на воду заганятиме Трускавецький водоканал у все глибшу боргову яму.

За останні кілька років тариф на воду у Трускавці переглядали більше десяти разів. Нова ціна убезпечить підприємство від ще більших проблем. Однак ніяк не вирішить тих проблем, що існують сьогодні і тягнуться роками. А вирішувати їх, рано чи пізно, таки доведеться.

Коментарі

Позначки: , ,