У Тернополі пасажири попри заборону змусили зупинити потяг

Новини 03 Серпня, 2020 438

Міський голова Тернополя Сергій Надал повідомив, що 3 серпня попри заборону, яку Укрзалізниця ввела через коронавірус, 85 пасажирів, що їхали з Херсона, змусили зупинити потяг і випустити їх. Про це пише Четверта студія з посиланням на Громадське.

Відповідне звернення від тернополян Надал зачитав на засіданні позачергової сесії міської ради 3 серпня. На ній депутати попросили Державну комісію з надзвичайних ситуацій виключити місто з «червоної» зони за рівнем поширення COVID-19 і вирішили наразі дотримуватимуться у місті обмежень «помаранчевої» зони.

Міський голова розповів, що люди написали йому вранці.

«85 людей їхали в потязі, батьки їхали з дітьми хворими на ДЦП. Тільки коли вчинився бунт наших тернополян в потязі, керівник потяга погодився все ж зупинитися і висадити людей в Тернополі», — сказав Надал з трибуни міськради.

Інше звернення він зачитав від пасажирів потяга №49 «Київ — Трускавець». У ньому люди кажуть, що купили квитки 2 серпня, вже після внесення Тернополя до «червоної зони» (посилення карантину запрацювало з 3 серпня).

Про те, що потяг не зупинятиметься у Тернополі, пасажирам повідомила провідниця під час посадки у вагон, йдеться у зверненні. Люди кажуть, що начальник потяга пропонував вийти їм або у Хмельницьку, або у Львові, о першій або четвертій годині ночі відповідно.

«Нас таких заручників лише 15 осіб у нашому вагоні. Чому нас, як злочинців, етапують в заблокованому потязі без права і можливості дістатися до рідного міста?», — зачитав звернення Надал.

Ми звернулися до Укрзалізниці за коментарем. Там повідомили, що на усі питання щодо цієї ситуації будуть готові відповісти завтра, 4 серпня, на пресконференції. hromadske проінформує вас першими.

В іншому своєму відеозверненні Надал розкритикував рішення Державної комісії та Укрзалізниці заборонити залізничне сполучення з Тернополем.

«Вдумайтеся, тернополяни повертаються додому з інших міст і не знають, чи зможуть вийти на станції Тернопіль. Що їм робити? Доки у Києві працюють “велюрові ресторани”, у Тернополі Укрзалізниця заборонила зупинятися поїздам. Не гнівіть людей … Наше місто ніхто не змусить жити у жодній зоні», — заявляє міський голова.

Зазначимо, у «помаранчевій» зоні, до якої віднесла себе міська влада Тернополя, забороняється робота хостелів, туристичних баз (крім готелів), діяльність розважальних закладів та ресторанів вночі, планова госпіталізація, робота спортзалів, дитячих таборів та діють обмеження на масові заходи 1 людини на 20 м².

Водночас у МОЗ кажуть, що місцева влада може лише посилювати карантин, а не послаблювати. Так, Державна комісія з надзвичайних ситуацій визначає для регіону рівень небезпеки, а на місцях мають виконувати обмеження, які стосуються певного рівня.

З третього серпня в Україні почали діяти нові правила адаптивного карантину. Вони стосуються поділу країни на «зелений», «жовтий», «помаранчевий» й «червоний» рівні небезпеки щодо поширення COVID-19.

«Червона» зона означає найгіршу ситуацію. Наразі до неї потрапили Луцьк, Тернопіль і Кіцманський район Чернівецької області. У цих регіонах забороняється робота транспорту, ТРЦ, кафе, ресторанів та відвідування закладів освіти.

Державна комісія з надзвичайних ситуацій має переглядати дані про поширення вірусу кожні 5 днів.

Втім у Тернополі і Луцьку відмовились посилювати карантин.

 

Коментарі

Позначки: , , ,