У стінах Підгорецького замку презентували серію графіки «Тіні предків» та фотопроєкт «Я буду» (ФОТО)

Новини 04 Вересня, 2020 907

«Серія графіки «Тіні предків» та «Фотопроєкту «Я буду» Олександри Федорук, фото 4studio

У Підгорецькому замку, що на Львівщині, відбулась презентація завершальної виставки проєкту «Серія графіки «Тіні предків» та «Фотопроєкту «Я буду» столичної мисткині Олександри Федорук, пише 4studio.

Проєкт, присвячений збереженню національного культурного надбання, є чудовою нагодою поринути в атмосферу багатої духовної та матеріальної культури України, відчути зв’язок із минулим та замислитися над майбутнім.

“Тут ми бачимо поєднання сакральних символів українства: від давніх часів язичництва, переходу до християнства і навіть сучасності. Без минулого немає майбутнього, тож пам’ятати та розуміти свої корені дуже цінно”, – сказала  кураторка виставки Олена Кіс-Федорук.

Експозиція перебувала у неочікуваних локаціях всієї країни: руїнах стародавніх палаців та церков – були експоновані серії творів графічного мистецтва та створені безпосередньо на локаціях художні фотографії.

Особливе значення проєкту полягає у приверненні уваги до тих пам’яток, що конче потребують збереження чи відновлення:

“Переосмислення простору Підгорецького замку, привернення уваги до того, що ми маємо зберегти, і що втрачаємо назавжди, ось що дуже цінно і змушує подивитись на пам’ятки архітектури по всій Україні під іншим кутом”, – переконаний Зеновій Мазурик, заступник директора Львівської національної галереї мистецтв імені Бориса Возницького з наукових питань.

Сама ж авторка проєкту каже, що має амбітні плани відвідати понад два десятки локацій по всій країні, зараз же вдалось організувати експозиції у 7 об’єктах.

“Серія фотографічних творів представляє художню інтерпретацію роздумів про культурну пам’ять та духовну силу роду. Тіні незабутих предків, з одного боку, та життєствердне «Я буду!», з іншого, створюють символічний міст між прадавнім та майбутнім”, – розповідає Олександра Федорук, яка майстерно поєднала різні техніки живопису й створила унікальне бачення українського жіноцтва різних часів.

Художниця зізнається, що за останні 6 років, коли створювався проєкт, вона надихалась не лише реальними постатями, а й творила збірні образи жінки того чи іншого періоду часу завдяки проведеним дослідженням.

Експозицію можна відвідати у залах Підгорецького замку до кінця жовтня. Організатори обіцяють, що зовсім скоро окрім картин з серії «Тіні предків» тут також можна буде переглянути короткий ролик про створення проєкту «Я буду», а також поповниться колекція мистецьких світлин із різних локацій.

Коментарі