У Сприні на Львівщині відзначили 79-річчя створення Української Головної Визвольної Ради

Новини 09 Липня, 2023 142

У Сприні на Львівщині відзначили 79-річчя створення Української Головної Визвольної Ради

Щорічно у другу неділю липня у селі Сприня Самбірського району на території СТОК «Прикарпаття» відбуваються урочистості, присвячені створенню у 1944 році Української Головної Визвольної Ради.

Про це пише Четверта студія з посиланням на прес-службу Львівської обласної ради.

Представники обласної і місцевої влади, депутати Львівської обласної ради Святослав Шеремета, Михайло Гичка, Марія Кульчицька-Волчко, народні депутати України, патріотична молодь, представники громадськості поклали квіти до пам’ятника засновникам УГВР в Центрі національно-патріотичного виховання імені Кирила Осьмака, священнослужителі відправили поминальну міжконфесійну панахиду за загиблими воїнами.

За словами голови комісії з питань культури, інформаційної політики та промоції Львівської обласної ради Святослава Шеремети, Українська Головна Визвольна Рада була створена з ініціативи Організації українських націоналістів для боротьби за українську соборну самостійну державу і з метою об’єднання усіх українських політичних сил того часу.

«Щоб протистояти більшовицькій навалі і кремлю, необхідно було об’єднати все українство в один єдиний державотворчий кулак і боротися за незалежну державу.

У 1944 році сюди приїхали керівники політичних структур України, щоб провести збори і створити Українську Головну Визвольну Раду. Її рішення були дороговказом для всіх українців, як боротися за незалежність і право на існування української держави. Президентом тоді став Кирило Осьмак, а прем’єр-міністром і міністром оборони – Роман Шухевич.

Вважаю, що це є дуже добрий приклад, коли в час війни і боротьби всі українці об’єднуються і спільно працюють для української держави. Нам треба брати приклад з Головної Визвольної Ради, з наших попередників, щоб разом протистояти ворогу. Ворогу, який є тим самим, що був у 1944 році, що 300 років тому, що і зараз – це кремлівська орда зі сходу», – сказав Святослав Шеремета.

Щороку захід у Сприні відвідує донька президента УГВР Кирила Осьмака – Наталія Осьмак.

«Щоразу радію, що так багато людей розуміють важливість створення у 1944 році Української Головної Визвольної Ради як передумови створення української держави. Адже, переконана, що коли нація не має держави, то їй ніхто і не допомагає.

Нагадаю, що тут були схвалені три основоположні документи УГВР – тимчасовий устрій, платформа, універсал, була прийнята присяга вояка УПА. Ці документи досі не втратили актуальності», – підкреслила Наталія Осьмак.

Українська Головна Визвольна Рада (УГВР) – орган національно-визвольної боротьби України проти нацистської Німеччини та московсько-більшовицької окупації.

Перший Великий Збір УГВР відбувся 11-15 липня 1944 року у лісах біля села Сприня Самбірського району Львівської області під охороною військових частин Української Повстанської Армії.

Коментарі

Позначки: , , , ,