У соцмережах обурюються «шукачем пригод» зі Львова, якого дві доби шукали у Карпатах (ФОТО, ВІДЕО)

Новини 17 Січня, 2021 4 982

Фото: ТСН

25-річний львів’янин, за фахом агроном, 8 днів мандрував по горах один

Ми не повинні толерувати подібної безглуздої поведінки одинаків-шукачів пригод . Як на таке може зважитися соціально-відповідальна людина? В законодавстві повинно бути передбачено можливість заявлення регресу до подібного “одинака-затійника” у розмірі затрат на його пошуки і повернення їх у бюджет.

Як пише «Четверта студія», таку позицію щодо пошуків зниклого у Карпатах туриста-львів’янина, який  вирушив у гори  самостійно – у так званий соло-похід, оприлюднив на своїй сторінці у ФБ юрист, львів’янин Олег Мицик.

«Кожен випадок безперечно є індивідуальним. І рятувати повинні кожного. До останньої можливості. Однак ми не повинні толерувати подібної безглуздої поведінки одинаків-шукачів пригод . Як на таке може зважитися соціально-відповідальна людина? В законодавстві повинно бути передбачено можливість заявлення регресу до подібного “одинака-затійника” у розмірі затрат на його пошуки і повернення їх у бюджет. Підкреслюю: можливість, бо випадки дійсно є різні, може і лавина зійти.

А взагалі, такий екстримальний туризм повинен страхуватися! Хто цікавився, яким буде тариф?», – зазначив у коментарі Олег Мицик.

Як пише ВВС News Україна, у районі карпатської вершини Піп Іван Мармароський 14 січня загубився турист, що вирушив туди самостійно – у так званий соло-похід.

Більше доби львів’янина шукали рятувальники ДСНС, які навіть зв’язалися з румунськими колегами, адже гора знаходиться на українсько-румунському кордоні. Однак через хуртовину і високий сніг пошуки вирішили призупинити.

Але знайшли львів’янина та привели у тепло волонтери з туристського прихистку Marmaros Rescue Hut.

Про те, як проходила операція та що потрібно робити у таких випадках (а чого робити категорично не треба) BBC News Україна розповів волонтер-рятувальник Олексій Тригуб’як.

 

“О пів на десяту вечора 14 січня мені подзвонили, що на Попі Івані Мармароському перебуває людина, яка потребує допомоги. Він потрапив у великий снігопад і в нього пошкоджена нога”, – розповідає Олексій.

Піп Іван Мармароський (не плутати з Чорногірським, де розташована колишня обсерваторія і пост ДСНС) – одна з найкрасивіших вершин українських Карпат, 1 936 метрів.

Друзі зниклого передали його дані, номер телефону та координати, які він передав.

“Важливо, що він зміг на своєму смартфоні визначити свої координати через GPS і надіслав їх. Це дуже полегшило його пошуки”, – каже волонтер.  Він передав цю інформацію Marmaros Rescue Hut.

 

“Там був мій напарник Богдан Фаштрига і ще Макс Люльченко, першокласний скелелаз і лижник, рятувальник одного з гірськолижних курортів. О 22:30 вони висунулися звідти на скітурі – гірських лижах, в яких ходять по горах. Опівночі були на вершині, скітур дозволяє пересуватися у горах дуже швидко і з малими затратами сил”, – додає Тригуб’як.

Транспортування

Близько 2-3 години ночі волонтери вийшли на точку GPS-координат, яку передав зниклий. Це було на румунській території – за 500 метрів від кордону. Намет вже не знайшли, але здалеку побачили ліхтарик туриста.

“Він був за межами намету, тому що намет повністю засипало снігом – у той час насипало десь пів метра снігу. Тобто він вже втратив намет і на той момент втрачав тепло”, – каже волонтер.

На пластиковій ак’ї (рятувальних санях) і за допомогою альпіністського спорядження до вечора наступного дня знайденого туриста доправили до притулку. Загалом вся операція тривала близько 20 годин.

“Транспортування тривало 15-16 годин, хоча самі пошуки зайняли лише 3-4 години. Так довго, тому що було лише двоє рятувальників. Рятувальники ДСНС не змогли дістатися у той район з транспортом”, – додає Олексій.

Львів’янин при цьому був переохолоджений, з ознаками обмороження на пальцях рук і ніг – разом з носом це перші частини тіла, як страждають на морозі.

“Не можна сказати, що він уже замерзав критично – залишався при тямі, жартував. Але якщо б його не знайшли, то все могло б закінчитися невесело”, – відзначає волонтер.

Вночі до полонини Лисичої, що нижче притулку, дісталися рятувальники на всюдиході “Богун” й зранку суботи забрали львів’янина та відправили його до лікарні.

Недооцінена небезпека Карпат

“Людина не завжди може тверезо оцінювати свої можливості: хто початківець-аматор, а хто вже більш досвідчений. От ця людина є новачком з мінімальним досвідом зимових походів”, – пояснює Олексій Тригуб’як.

“Зимові Карпати дуже недооцінені початківцями – вони літом там гуляють, коли приїжджають зимою, то очікують такої ж простої прогулянки”, – додає він.

І радить початківцям у жодному разі не ходити у зимові соло-походи – надто небезпечно.

“Найкраще – брати гідів-провідників. Хоча в Україні це не розвинуто як професія, але тусовка таких є”, – каже волонтер.

Чи принаймні консультуватися з досвідченими людьми, рятувальниками ДСНС чи волонтерами.

Що робити у таких ситуаціях?

Якщо ж хтось потрапив у схожу ситуацію, то поради наступні:

По-перше, визначити і передати свої координати. Є багато GPS-додатків для звичайних смартфонів, які це можуть зробити. Від цього може залежати тривалість пошуків та життя.

По-друге, треба зберігати тепло. Наприклад, розтопити воду, нагріти її, налити у пластикові пляшки і так постійно грітися.

По-третє, якщо вже передали координати, то не залишати те місце. Інакше рятувальники вас не знайдуть.

Туристський притулок

Як розповідає Олексій Тригуб’як, Marmaros Rescue Hut – волонтерська ініціатива, яку вони з товаришами створили якраз на такі випадки.

Це – “добровільний рятувально-пошуковий пост в українських Мармаросах”, йдеться на його Facebook.

“Консультуємо людей про походи в гори, проводимо лавинні курси. Є люди, які пройшли війну як медики – вони читають курси тактичної допомоги, прилаштованої для гір”, – каже волонтер.

Крім того, там можуть зупинятися туристи, які піднімаються на Мармароси чи спускаються з гір.

“Зараз збираємо гроші на всюдихід. З ним би транспортували знайденого туриста набагато швидше”, – додає Олексій.

Marmaros Rescue Hut існує виключно за волонтерські кошти.

З рятувальниками ДСНС волонтери обмінюються інформацією під час пошуків.

Як пише ТСН, про туриста відомо небагато, йому 25 років, за фахом  агроном, у гори чомусь вирушив сам.

У Карпатах знайшли туриста, який два дні блукав під час хуртовини заблукав у Карпатах. Два дні рятувальники й волонтери, попри 17-градусний мороз та хуртовину, прочісували гори і нарешті підібрали знесиленого мандрівника аж  на території Румунії — за пів кілометра від нашого кордону.

Попередньо, у хлопця обмороження кінцівок, його планували перевезти до лікарні Львова.

Волонтер-рятувальник Богдан Фаштрига з напарником 14 січня пізно ввечері вирушили з  притулку на пошуки львів’янина Степана, який заблукав у горах. Волонтери були найближче, приблизно за 7 кілометрів, від нього.

“Ми побачили самотній ліхтарик серед лісу, він був приблизно за 400 метрів від координат з наметом. Він на той момент вже був дуже знесилений, пересувався переважно навкарачки”, — згадує Богдан.

До туриста волонтери дісталися о 03:00. Він був на висоті 1500 метрів  вже на румунській територій. Пошуківці  кажуть, якби не вийшли за Степаном одразу, до світанку він міг би не дожити.

Мінус 17 градусів, але на вітрі відчувається як  25  і метр снігу.  За таких умов ще 15 годин туриста транспортували до притулку.

“У потерпілого ще не було снігоступів і кожен крок по цілині – це просто провал по пояс, тому що зараз дуже багато свіжого і морозного снігу випало. Ми в результаті з напарником просто пробивали стежку своїми лижами. Вгору він ішов, а вниз ми його спускали на санях”, – розповідає рятувальник.

А потім ще чотири кілометри пішки надзвичайники  на спеціальних ношах транспортували туриста від притулку до Рахова.

“15 чоловік тягнуло цього потерпілого, тому що великий сніг, дуже важко пересуватися, де підйоми – це було просто не реально, дуже важка операція була”, – згадують вони.

А далі ноші з потерпілим кладуть у всюдихід “Богун”. Степана передали медикам. Попередньо у нього обморожені руки та ноги. Про туриста відомо не багато, йому 25 років, за фахом  агроном, у гори чомусь вирушив сам.

За словами волонтера-рятувальника, екіпірований він був, як новачок. Не все обмундирування було розраховане для зимових гір. Наприклад, намет, який зламався під тиском снігу. Крім того, в наплічнику знаходилася багато зайвих речей: засоби для малювання, різні побутові речі, які потрібні в готелях, а не в туристичному поході.

Водночас надзвичайники кажуть, турист не новачок, але цей маршрут вважається одним з найнебезпечніших в Україні.

“Найбільше вразило, що хлопець 8 днів мандрував по горах один і це дуже велике порушення, одному не можна мандрувати, тим паче, коли лавинонебезпека 3 рівня, снігопад і мороз, а людина сама. Він хотів бути на одинці з природою і вирішив піти в гори один”, – зазначає керівник гірської пошуково-рятувальної частини ДСНС Закарпаття Олександр Гуляк.

Як повідомлялося, волонтер оприлюднив селфі свого замороженого обличчя після тривалих пошуків зниклого у Карпатах львів’янина.

 

Коментарі

Позначки: , , , , , , , , , , , , ,