У соціальному комітету ВРУ розглянули законопроект, який порушує Конституцію України (ВІДЕО)

Новини 26 Липня, 2023 27

У Комітеті ВРУ з питань соціальної політики та захисту прав ветеранів триває доопрацювання до другого читання євроінтеграційного законопроекту «Про внесення змін до деяких законів України щодо забезпечення прав осіб з інвалідністю на працю» (№ 5344-д).

Про це пише Четверта студія з посиланням на повідомлення нардепа Михайла Цимбалюка.

Ухвалений у травні за основу документ, за ідеєю авторів, покликаний забезпечити на належному рівні, з урахуванням досвіду країн ЄС, реалізацію особами з інвалідністю свого права на працю, що гарантується Конституцією України, Конвенцією ООН про права інвалідів, Конвенцією МОП 1983 року «Про професійну реабілітацію та зайнятість інвалідів» № 159.

Так, законопроектом пропонується створити сприятливі умови для працевлаштування осіб з інвалідністю, в тому числі шляхом впровадження апробованих в інших країнах підходів до розвитку стимулюючих механізмів для роботодавців, розширення можливостей для осіб з інвалідністю.

Недоліки цієї законодавчої ініціативи, увагу на яких акцентує Національна асамблея людей з інвалідністю.

Законопроєкт 5344-д порушує статтю 22 Конституції України, якою визначено, що при прийнятті нових законів або внесенні змін до чинних законів не допускається звуження змісту та обсягу існуючих прав і свобод.

Законопроєкт 5344-д суперечить Конвенції ООН про права осіб з інвалідністю, якою передбачено, що під час розробки й застосування законодавства й стратегій, спрямованих на виконання цієї Конвенції, держави-учасниці тісно консультуються з особами з інвалідністю, зокрема дітьми з інвалідністю, й активно залучають їх через організації, що їх представляють.

Наразі робота й дискусії в комітеті щодо цього Законопроекту тривають, адже основне, щоб ця законодавча ініціатива не стала перешкодою для людей з інвалідністю у пошуках роботи.

Коментарі

Позначки: ,