У Самборі презентували книгу Олександра Яреми “Вчитель з Надсяння”

Новини 30 Жовтня, 2023 180

У виданні використані матеріали з архіву автора, з наукових бібліотек Львова і Самбора, а також спогади мешканців Надсяння

Книгу Олександра Яреми “Вчитель з Надсяння. Спогади” презентували сьогодні, 27 жовтня, в обласному комунальному закладі “Історико-етнографічний музей “Бойківщина” у Самборі.

Про це пише Четверта студія з посилання на пресслужбу облради.

Ілюстроване видання, обсягом 192 сторінки, присвячене батькові автора, народному вчителю Богдану Яремі (1920-1999). Педагогічну освіту герой книги здобув у міжвоєнній Польщі, на історичних землях Надсяння. Тут пройшли його дитячі та юнацькі роки.

Попри примусову депортацію з рідних земель і працю в умовах тоталітарного комуністичного режиму, Богдан Ярема став виховником нової генерації справжніх патріотів. Події, описані в книзі, пов’язані зі Самбірською учительською семінарією, а тому презентація відбулася у Самборі.

У виданні використані матеріали з архіву автора, з наукових бібліотек Львова і Самбора, а також спогади мешканців Надсяння.

Учасниками презентації стали представники товариств “Надсяння”, “Холмщина”, “Лемківщина”, керівник Товариства українців у польському Гребенному Роман Божик, а також депутати Львівської обласної ради Соломія Риботицька, Петро Цеголко, Святослав Шеремета.

“Хочу подякувати пану Олесю за те, що зібрав і видав цю книгу. Я вдячний, що це все доходить до людей, які можуть почерпнути з книжки, як готувати українських патріотів, як підтримувати український дух, щоб українство жило, і щоби ми досягнули перемоги у війні зі споконвічним московським ворогом”, – зазначив заступник голови комісії з питань культури, інформаційної політики та промоції Львівської обласної ради Петро Цеголко.

Відзнаку Львівської обласної ради отримав присутній на презентації голова Товариства українців у Гребенному (Польща) Роман Божик.

“Хочу привітати з заслуженою нагородою пана Романа Божика, який зробив дуже багато для розвитку українства на польських теренах. Особливо тут недалеко, у Гребенному, де мені довелося побувати на могилі українського поета Олександра Козловського, якого знав і шанував Іван Франко та у церкві, до відновлення якої він з українцями доклався. Велика подяка за те, що підтримуєте українство на споконвічних українських землях – Холмщині, Надсянні, Лемківщині”, – сказав Петро Цеголко.

Зазначимо, що автор книги Олександр Ярема є Народним архітектором України, доцентом кафедри монументально-декоративної скульптури Львівської Національної академії мистецтв. Член-кореспондент Української Академії Архітектури, віце-президент НСАУ (2010 – 2018 рр..). Керував Львівською обласною організацією Національної Спілки Архітекторів України (2008-2017), є членом Національної спілки журналістів України та Президії Ліги творчої інтелігенції Львівщини, почесний член Товариства “Надсяння”.

Коментарі

Позначки: , , ,