У Садового погрожують львів’янам зупинити роботу комунальників

Новини 17 Червня, 2020 1 325
Адамик назвав виділені смуги для громадського транспорту у Львові авантюрою. Фото: відкриті джерела.

Фото ілюстративне з відкритих джерел

Комунальні підприємства Львова недофінансовані на 472 млн грн. Станом на сьогодні існує ризик відтоку кадрів, що призведе до паралізації роботи підприємств – не їздитиме транспорт, не подаватиметься вода.

Як пише «Четверта студія» з посиланням на «Варіанти», про це повідомила сьогодні під час брифінгу заступниця міського голови Львова з питань житлово-комунального господарства Ірина Маруняк.

Як пояснила Ірина Маруняк, депутати Львівської міської ради на попередній сесії не проголосували за ухвалу про участь у Програмі підтримки муніципалітетів України в рамках надзвичайного “Пакету солідарності” ЄБРР, а також інших ухвал, які мали забезпечити модернізацію та розвиток комунальних підприємств.

“На останній сесії Львівської міської ради депутатами не був проголосований “Пакет солідарності” – кредит Європейського банку реконструкції та розвитку в сумі 20 млн євро або 700 млн грн, який мав бути спрямований на заробітну плату працівників наших великих комунальних підприємств. Це АТП-1, “Львівелектротранс”, “Львівтеплоенерго”, “Залізничтеплоенерго”, “Львівводоканал”, підприємства, які забезпечують діяльність Львова. Всього 5 міст в Україні можуть отримати такий кредит ЄБРР, крім Львова це Київ, Дніпро, Одеса, Харків” – наголосила Ірина Маруняк.

За її словами, коли формувався бюджет міста на 2020 рік, то для функціонування комунальних підприємств Львова потрібно було 472 млн грн. Станом на зараз недофінансування складає майже 240 млн грн.

“Пандемія серйозно вдарила по фінансовому стані наших підприємств, збитки комунальних підприємств через це складають 239 млн грн. Якщо б ми отримали цей кредит, то могли б виплатити людям зарплату і покрили це недофінансування у 472 млн грн” – заявила Маруняк.

Вона зазначила, що станом на сьогодні існує ризик відтоку кадрів, що призведе до паралізації роботи підприємств – не їздитиме транспорт, не подаватиметься вода.

“За червень люди ще отримають зарплати, однак на зарплати за липень коштів бракує. На місяць для дофінансування наших підприємств необхідно 67 млн грн” – додала Ірина Маруняк.

Натомість, як розповіла голова профкому працівників ЛМКП “Львівтеплоенерго” Тетяна Величко, через складну ситуацію  працівників цього підприємства перевели на 4-денний робочий тиждень.

“Багато людей думають про звільнення. Це буде колапс для самого підприємства. Наразі працівники втратили вже 20% від заробітної плати” – повідомила Тетяна Величко.

Зазначимо, депутати Львівської міської ради на попередній сесії не проголосували за ухвалу про участь у Програмі підтримки муніципалітетів України в рамках надзвичайного “Пакету солідарності” ЄБРР, а також інших ухвал, які забезпечать модернізацію та розвиток підприємств.

Коментарі

Позначки: , , , ,