У Рясному перевірили якість повітря

Новини 09 Листопада, 2017 218

Ілюстративне фото

Нещодавно з’явилась інформація, що у цьому районі концентрація фенолу у повітрі перевищує норму.

Результати дослідження атмосферного повітря на момент відбору проб не показали перевищення нормативів максимально разових гранично допустимих концентрацій вуглецю оксиду, азоту оксиду, азоту діоксиду, ангідриду сірчистого та фенолу.

«В інформації, яку ми отримали від громадської організації, було посилання на Державну екологічну інспекцію, але не точно – нібито проводила незалежна екологічна лабораторія. Якщо дається така інформація, то повинно бути посилання на конкретну лабораторію, яка відповідає за свої висновки, за свої результати аналізів або вимірювань. Тут такого не було. Точних вихідних даних, хто проводив ці дослідження, немає, тому говорити про точність тієї інформації, яка була подана, некоректно. Тому одразу після отримання такої інформації ми провели нашою лабораторією заміри саме по тих речовинах, які були вказані в цьому джерелі, і офіційно повідомляємо про наші результати», – сказав заступник директора КП «Адміністративно-технічне управління»  Леонід Назаренко.

Так, на момент проведення відбору проб, на підприємстві ТзОВ «Онур Конструкціон Інтернешнл» проводились виробничі процеси, і при візуальному обстеженні спостерігався викид з труб підприємства. Проби відбирали на відстані 2 м від будинку на висоті 1,5 м від поверхні. Лабораторно-інструментальні вимірювання та аналіз проби проводились на такі хімічні компоненти: вуглецю оксид, азоту оксид, азоту діоксид, ангідрид сірчистий та фенол. Одночасно з відбором проб (відповідно до вимог ГОСТу 17.2.3.01-86) на контрольній точці визначались фізичні параметри повітря (атмосферний тиск, вологість, температура повітря, швидкість руху повітря та лінійні заміри).

Результати дослідження стану забруднення атмосферного повітря на контрольній точці показали, що вміст забруднюючих речовин на момент відбору проб (заміри проводили з 15.00 до 17.00 год.) не перевищує нормативів максимально разових гранично допустимих концентрацій в атмосферному повітрі.

Ми проводили аналізи досить скрупульозно, декілька разів – якраз саме фенолу, бо він шкідливіший за інші речовини. Експериментальні результати лабораторного аналізу показали, що жодного перевищення по всіх забруднюючих речовинах не виявлено, по фенолу – навіть половину показника граничної норми не виявлено: при граничній нормі фенолу 0,01 мг на куб.м., ми виявили 0,0042 мг. мг на куб.м. По інших показниках: оксиду вуглецю при граничній нормі 5 мг, максимально ми отримали 3,05 мг; оксиду азоту при нормі 0,4 мг ми отримали 0,096 мг, тобто в 4 рази менше; азоту діоксиду – 0,105 мг при граничній нормі 0,2 мг, тобто половина норми.

Саме підприємство знаходиться в кілометровій зоні до найближчого житлового будинку. Тому важко навіть сказати, що саме це підприємство може впливати, бо є багато інших промислових підприємств, інших чинників і факторів, які можуть впливати на забруднення саме цього показнику», – розповів керівник хімічної лабораторії КП «Адміністративно-технічне управління» Ігор Гуменний.

 

Коментарі

Позначки: ,