У Росії заявили, що УПЦ (МП) є незалежною церквою (оновлено)

Новини 30 Листопада, 2017 182

Архієрейський собор окремо прописав в статуті РПЦ, що центр управління Української православної церкви Московського патріархату розташований в Києві

Архієрейський собор окремо прописав в статуті Руської православної церкви, що центр управління Української православної церкви Московського патріархату розташований в Києві. Про це повідомляє УНН з посиланням на РИА Новости.

“Зазначено, що центр управління Української православної церкви розташований в Києві… У Статуті зафіксовано те, що було на практиці”, – йдеться в повідомленні.

Зауважимо, у Москві проходить засідання Архієрейського собору РПЦ. Під час засідання митрополит Київський і всієї України Онуфрій попросив підкреслити особливий статус Української православної церкви Московського патріархату в статуті РПЦ.

У статуті РПЦ статус Української православної церкви раніше був прописаний в пункті 18 глави XI під назвою “Самокеровані Церкви”.

Як зазначив митрополит Онуфрій, зазначений пункт “не в повній мірі відображає Визначення Архієрейського собору РПЦ 1990 року про надання Українській православній церкві незалежності і самостійності в її управлінні”. Київський митрополит в зв’язку з цим, зокрема, запропонував створити окрему главу статуту РПЦ під назвою “Українська православна церква”.

Окрім того, митрполит Онуфрій пропонував прописати наступні пункти:

1. Українська Православна Церква отримала незалежність та самостійність в керуванні відповідно до Визначення Архиєрейського Собору РПЦ від 25-27 жовтня 1990 року.

2. Українська Православна Церква є незалежною та самостійною у власному керуванні з правами широкої автономії.

3. В своєму житті та діяльності Українська Православна Церква керується Визначенням Архиєрейського Собору РПЦ від 25-27 жовтня 1990 року, Грамотою Патріарха Московського та всієї Русі 1990 року та Статутом про управління Українською Православною Церквою.

Нагадаємо, зараз у Верховній Раді знаходиться проект закону, який пропонує надати особливий статус релігійним організаціям, керівні центри яких перебувають на території держави-агресора. Під дію цього закону потрапить лише УПЦ МП. Для неї законопроект передбачає перереєстрацію статутів усіх релігійних громад. Крім того, при реєстрації нових статутів треба буде укласти договори з державою, де буде прописано те, що церкви визнають територіальну цілісність України і не вестимуть антиукраїнської діяльності.

Також закон пропонує, щоб УПЦ МП отримувала погодження від держави на призначення керівників центральних і регіональних структур церкви.

 

Коментарі

Позначки: , , ,