У Росії, де проживають 5 мільйонів українців, немає жодної української школи

Новини 18 Липня, 2020 540
Володимир Ар’єв

Володимир Ар’єв

Українська мова – це серце, душа і фундамент держави. Наша мова – це те, що нас відрізняє від «русского мира». Про це сказав народний депутат фракції «Європейська Солідарність» Володимир Ар’єв під час акції проти русифікації освіти на площі Конституції біля Верховної Ради, пише Четверта студія.

Він розповів особисту історію про те, як почав говорити українською – це сталося, коли відбувся розвал Радянського Союзу у 90-х роках, коли почалося відродження національної свідомості українців.

«Перехід на українську мову для мене був усвідомленим кроком. Кожному, хто сьогодні боїться переходити на українську, хочу сказати – це не страшно вивчити українську мову і почати нею говорити», – наголосив він.

«Мова – це для нас серце і душа. Це фундамент для України. Це те, що відрізняє нас від «русского мира». І кожного, хто говорить українською – це відрізняє від «русского мира», – підкреслив депутат.

«Чим більше ми будемо говорити українською, тим більшим буде це провалля між окупантами і вільним світом. І ми зобов’язані збільшити це провалля. Ніколи не давайте можливості зневажати українську – завжди ставайте на її захист», – додав Володимир Ар’єв.

Депутат зауважив: «Закон про українську мову дає зброю для захисту – захищайте себе, свою гідність, своє право говорити українською. Тому що іншої України у нас немає».

Володимир Ар’єв підкреслив, що вимога забезпечити права російськомовних громадян на освіту російською мовою в Україні натикається на залізобетонний аргумент – в Росії, де проживають 5 мільйонів українців, жодної української школи немає.

«Це право українців – говорити українською, навчатися українською мовою і мати повагу до своєї національної ідентичності», – наголосив представник «Європейської Солідарності».

«Ми маємо зробити все для того, щоб українську мову сьогодні поважали, а завтра до неї ставилися як до абсолютно нормального явища в Україні, і жодних питань щодо використання української мови в Україні більше не виникало ніколи», – сказав він.

Коментарі

Позначки: ,