У Рівному теж “замінували” всі школи

Новини 20 Січня, 2022 255

У місті Рівному правоохоронці обстежують всі школи міста через анонімне повідомлення про “мінування”.

Про це пише Четверта студія з посиланням на “Рівне Вечірнє

Із 38 навчальних закладів в обласному центрі проводиться евакуація усіх учнів і педагогів, а до обстеження приміщень на предмет виявлення вибухонебезпечних предметів задіяні усі відповідні служби.

Вказано, що повідомлення про замінування усіх шкіл Рівного надійшло на електронну адресу ГУ ДСНС у Рівненській області 20 січня о 13-тій годині.

Педагоги попросили батьків школярів, щоб вони забрали дітей до 15-ї години зі шкіл.

Повідомлення про мінування усіх навчальних закладів надійшли на електронні адреси силовиків Харкова та Вінниці. У Вінниці також відбулася евакуація учнів та персоналу шкіл.

За 2021 рік українські правоохоронці зафіксували понад 1100 помилкових анонімних повідомлень про мінування, було встановлено понад 300 “мінерів”. СБУ нагадує, що всіх їх чекає кримінальна відповідальність. З початку цього року силовики зафіксували 184 помилкових повідомлення про приготування терористичного акту. У 2021-2022 роках жодне з повідомлень про мінування не підтвердилося, проте правоохоронці зобов’язані перевіряти кожне повідомлення.

Неправдиві повідомлення про мінування створюють незручності для тисяч жителів міст та призводять до значних витрат бюджетних коштів, оскільки поліція не може ігнорувати дзвінок про “мінування” і щоразу проводить перевірки.

На об’єкт замінування виїжджають слідчо-оперативні групи, група спеціалістів-вибухотехніків та кінологів зі службовими собаками, також часто залучаються працівники патрульної поліції (1-2 екіпажі), пожежно-рятувальна служба ДСНС (1-2 екіпажі) та бригада “швидкої”.

Перевірка зазвичай триває 3-4 години. На цей час роботу об’єкта замінування зупиняють, а людей з його території евакуюють.

ч. 1 ст. 259 (завідомо неправдиве повідомлення про загрозу безпеці громадян, знищення чи пошкодження об’єктів власності) карається позбавленням волі від 2 до 6 років, а за повторний такий дзвінок може бути засуджено на термін від 4 до 8 років;

за ч. 1 ст. 258 (терористичний акт) у разі загрози вчинення вибухів та інших дій, які будуть створювати небезпеку для життя та здоров’я людей або настання інших тяжких наслідків, карається позбавленням волі на строк від  5 до 10 років з конфіскацією майна, за повторну таку дію – від 7 до 12 років з конфіскацією майна”.

Коментарі

Позначки: , ,