У Рівному побудують турбокільце (ВІДЕО)

Новини 09 Травня, 2021 1 325

У Рівному побудують турбокільце

Коли з’явиться та як прораховували цей варіант розв’язки

Депутати Рівнеради виділили 26 мільйонів гривень на будівництво турбокільця на перехресті вулиць Макарова та Дубенської. Це місце підвищеної аварійності.

Кільце планують збудувати до кінця 2021-го року, – повідомив Суспільному головний інженер міського УКБ Анатолій Матвійчук, пише Четверта студія.

В етері “Сьогодні. Головне” заступник міського голови Олег Піщанський та член постійної комісії з питань архітектури та будівництва, депутат Дмитро Котляров розповіли, яким саме буде це кільце та чому обрали саме такий варіант реконструкції перехрестя, а не світлофор.

Чому обрали кільце

Депутат Рівнеради Дмитро Котляров розповів, що перед підготовкою проєктно-кошторисної документації провели моделювання того, яким має бути перехрестя вулиць. Усього розробили п’ять цифрових макетів, серед яких обрали найкращий варіант. Ним, на перевагу світлофорній регуляції руху, стало так зване турбоване кільце.

“Моделювання полягає в тому, що там є розрахункові показники. Ми вибрали параметри з найбільшою пропускною здатністю після світлофорного об’єкта, але щоб передбачались зниження швидкості і забезпечення безпекового фактора. Тобто, опираючись на цих два основних показники, і вибрали турбоване кільце”, – розповів Дмитро Котляров.

Розглядали також кільце середнього діаметра. У попередніх варіантах моделювання є четвертий виїзд з кільця, в остаточному моделюванні його уникнули.

“При розгляді варіантів світлофор чи кільце, звичайно, кільце має свою перевагу. Наприклад, якщо людина чи заснула за кермом, чи якісь певні причини їхати прямо, то кільце буде бар’єром. Тобто, смертність при такому варіанті – це маленька частинка тієї концепції, яка допомагає зберегти життя людей”, – пояснив заступник міського голови Олег Піщанський.

Дмитро Котляров зазначив, що врахували також і психологічний фактор, адже водії, які рухаються з боку Дубна, не завжди знижують швидкість, бо не відчувають, що в’їжджають у Рівне. Турбоване кільце допоможе і в цьому питанні.

Що дає моделювання

Дмитро Котляров повідомив, що турбокільце змоделювали задля розрахункових показників.

“У 2018-му році були зняті показники, ми приступили до моделювання. Ми залучали київську фірму “А+S”, ми з ними досить оперативно працювали. Місцеві активісти зробили заміри, і вони (фірма,-ред.) зробили якісні ескізи”, – зазначив депутат.

Моделювання надало проєктантам такі показники, як середня швидкість проходження перехрестя, пропускна здатність і пропускна здатність різних напрямків у пікові години руху.

“В кінці є табличка, де вибиралися певні параметри. Розглядався і варіант великого кільця, але воно мало меншу пропускну здатність при тих же параметрах. Надважливо, що кільце обрали з причини, що продовження вулиці Макарова таки повинно відбутися, паралельно вулиці Польовій повинно вийти на вулицю Дворецьку. І це “забито” в генеральному плані й кільце дасть можливість це реалізувати в будь-який час, як тільки стоятиме така задача”, – сказав Дмитро Котляров.

Коли будуватимуть

Головний інженер міського управління капітального будівництва Анатолій Матвійчук повідомив, що завершити будівництво кільця планують до кінця 2021-го року.

“Я думаю, що ми завершимо будівництво навіть в цьому році за сприятливих погодних умов і якщо ми швидко проведемо тендер. При дуже хорошому розкладі, десь за тижнів два ми отримаємо висновок експертизи і там ще днів п’ять-десять на підготовку тендерної документації. Тобто, тендер буде оголошено наприкінці травня-початку червня”, – сказав Анатолій Матвійчук.

Нормативний термін будівництва, згідно з проєктно-кошторисною документацією – шість місяців. Представник УКБ додав, що якщо роботи розпочнуться в липні, то підрядника підганятимуть, аби завершив роботи якнайшвидше.

Скільки грошей витратять

Заступник мера Олег Піщанський повідомив, що депутати міської ради Рівного виділили на будівництво турбованого кільця на перехресті вулиць Макарова та Дубенської 26 мільйонів гривень.

“Депутати відчувають і бачать, що це актуальне питання. Якщо попереднє скликання це не підтримували, то тепер депутати дуже гарно підтримують інфраструктурні об’єкти і їхні реконструкції. На цей час проєктно-кошторисна документація вже розроблена і перебуває на експертизі”, – розповів Олег Піщанський.

Депутат Дмитро Котляров уточнив: проєктно-кошторисна документація кільця коштувала місту 250 тисяч гривень.

Раніше на перехресті поасфальтували дорогу.

“Реконструкція, облаштування кільця – доведеться зруйнувати асфальт. Але, це не є недоцільним використанням грошей, адже є передбачені гроші на поточний ремонт, і ті, хто їздив цим перехрестям місяць тому, відчувають, що на тих ямах можна було залишити не лише колесо, а й і пів машини. Тому, це збереження життя людей, і транспорту, і такі роботи необхідні в проблемних вузлах, що зараз продовжують робити”, – пояснив заступник міського голови.

Коментарі

Позначки: ,