У разі продовження карантину до червня-липня курс долара становитиме 35 грн, – Томаш Фіала

Новини 13 Квітня, 2020 1 886

Ілюстрація: РБК-Україна

Робити прогнози — справа невдячна. Коли світ стоїть на порозі невідомого, населення та бізнес хочуть більшої прогнозованості. Що чекає на світову економіку? Яким буде курс валют? Як сильно зростуть ціни?

Як пише «Четверта студія», про  це – у публікації «Економічної правди».

Як, зокрема, наголошується у публікації, масовий запуск друкарських верстатів провідними центробанками світу покликаний допомогти світу пережити кризу, але ризикує погіршити ситуацію для країн, що розвиваються, попереджають економісти.

Зниження процентних ставок призводить до такого падіння реальних ставок, що вони навіть не компенсують рівня інфляції. Це дає іноземним фондам додатковий привід до виведення коштів.

Крім того, збільшення бюджетних витрат у США, ЄС та Китаї може посилити пов’язані з фінансуванням ризики, підвищуючи ймовірність зниження кредитних рейтингів emerging markets і звернення за міжнародною фінансовою допомогою.

“Крім проблем, пов’язаних з обвалом цін на сировину, перебоями в ланцюжках поставок і в торгівлі, ринки, що розвиваються, стикаються ще й з першопричиною всіх раптових припинень припливу капіталу”, — заявив економіст Каліфорнійського університету в Берклі Баррі Ейхенгрін.

За 70 днів з 21 січня нерезиденти вивели з країн EM, до яких належить Україна, портфельні інвестиції на 92,5 млрд дол, свідчать дані Інституту міжнародних фінансів.

Виведення коштів за аналогічний термін під час трьох попередніх кризових періодів не перевищував 25 млрд дол.

Не дивно, що низка провідних світових інвесторів та стратегів, у тому числі Goldman Sachs, JPMorgan Chase та Franklin Templeton, рекомендують клієнтам утриматися від придбання активів на падінні. Вони побоюються, що коронавірус може розорити Індію, ПАР та Бразилію, де епідемія тільки починає поширюватися.

“Ринки не враховують, що катастрофічна рецесія буде супроводжуватися масовими дефолтами”, — наголошує економіст Гарвардського університету Рікардо Хаусманн.

Чому такі різні прогнози щодо України

Згідно з оновленим макропрогнозом уряду, рівень інфляції зросте до 11,6%, а ВВП впаде на 4,8%. У першій версії “кризового” прогнозу йшлося про інфляцію на рівні 8,7%, а падіння ВВП очікувалося на рівні 3,9%.

Середньорічний курс гривні повинен знизитися з 27 грн за дол до 29,5 грн за дол.

Національний банк свій прогноз ще готує і представить його у квітні.

Члени правління НБУ кажуть, що зараз складання макроекономічних показників на короткострокову перспективу — це як “пальцем в небо”. Ніхто не знає, коли закінчиться карантин і якими будуть наслідки тривалого простою української економіки.

На самому початку запровадження карантину, коли ситуація в економіці виглядала не так погано, заступниця голови Офісу президента Юлія Ковалів заявила, що за оптимістичного сценарію ВВП України впаде на 5%. Тоді заява вразила своєю відвертістю, адже мало хто з владної верхівки готовий озвучувати неприємні прогнози суспільству.

Невдячну справу прогнозування взяли на себе інвестиційні компанії. Базовий сценарій інвесткомпанії Dragon Capital передбачає скорочення ВВП у 2020 році на 4% і девальвацію національної валюти до 30 грн за дол.

Керівник компанії Томаш Фіала попереджає, що в разі продовження карантину до червня-липня ВВП може впасти на 9%, як у 2015 році, а курс національної валюти знизиться до 35 грн за дол.

Згідно з макропрогнозом Інституту економічних досліджень і політичних консультацій, ВВП України може скоротитися на 5,9%, дефіцит поточного рахунку сягне 4% ВВП або 5,6 млрд дол, а курс національної валюти становитиме 29,7 грн за дол.

“Споживча інфляція зросте лише до 7,5% в грудні, оскільки слабкий попит обмежить вплив більш високих інфляційних очікувань і знецінення гривні”, — вважають експерти.

 

Коментарі

Позначки: , , , , , , ,