У Раві-Руській біля монастиря виявили самовільне будівництво (ФОТО)

Новини 01 Травня, 2021 425

У Раві-Руській біля монастиря виявили самовільне будівництво

ЛОДА звернулася до Міністерства культури

Департамент архітектури та розвитку містобудування Львівської ОДА у відповідь на звернення Архієпископа Митрополита Львівського римо-католицької Церкви Мечислава Мокшицького, перевірив факт невідомої забудови на території Монастирського комплексу отців-реформаторів (XVIII століття) у Раві-Руській, який є пам’яткою архітектури національного значення (охоронний номер 1385). Про виявлені факти порушення пам’яткоохоронного законодавства вже повідомили Міністерство культури та інформаційної політики України.

Про це пише Четверта студія з посиланням на прес-службу ЛОДА.

Йдеться про найдавнішу збережену пам’ятку Рави-Руської, де тривають ремонтно-реставраційні роботи в межах проєкту міжнародної технічної допомоги  «Монастирі близнюки: Венгрув та Рава-Руська – використання потенціалу історичної спадщини закону Реформаторів для розвитку туризму та соціально-культурного життя в Польщі та Україні» Програми транскордонного співробітництва «Польща – Білорусь – Україна 2014-2020». За підтримки Європейського Союзу тут мають з’явитися чотири будинки сімейного типу (ДБСТ) та Центр діалогу українсько-польської культури.

Відтак реставрація монастирського комплексу отців-реформаторів розпочалася у 2015 році. Найперше, за кошти Міністерства інвестицій та розвитку Республіки Польща, у приміщеннях замінили дах.

Також, відповідно до домовленостей, монастирські келії та костел 2015 року передали у власність Курії Львівської Архідієцезії Римсько-Католицької Церкви. Наразі вся документація на роботи, які тут офіційно ведуться в межах міжнародного проєкту, погоджена в Мінкульті. Хоча зауваження до якості їх виконання, кажуть у департаменті архітектури, також є. Та найбільшою проблемою виявилися співвласники території комплексу, які приватизували земельні ділянки тут кільканадцять років тому.

“Виявляється, ще за часів загальної приватизації, земельні ділянки в межах охоронних зон пам’ятки приватизували різні особи. Зараз на території є “Нова пошта”, готель, ще якісь заклади. Власників земельних ділянок – кілька. Про самобуд на території комплексу Львівську ОДА наприкінці березня офіційним листом повідомив Архієпископ Мечислав Мокшицький. За менше, ніж місяць, тут звели стіни та накрили будівлю, розміром 22,5 на 10 м кв, з пандусами, яка, очевидно, призначена під якісь складські приміщення”, – каже керівник управління охорони об’єктів культурної спадщини департаменту архітектури та розвитку містобудування Львівської ОДА Василь Петрик.

Оскільки про жодні дозвільні документи на новобуд управлінцям наразі невідомо, фахівці департаменту архітектури ЛОДА склали акт обстеження території, який, разом із фотофіксацією, відповідно до закону “Про охорону культурної спадщини”, відправили до Міністерства культури та інформаційної політики України, у віданні якого перебувають пам’ятки національного значення. Експерти зазначають, що логічним було б рішення щодо демонтажу новобудови, яка критично порушує цілісність комплексу пам’ятки.

Коментарі

Позначки: ,