У Раді пропонують відновити право платників податків не збільшувати фінансовий результат до оподаткування на суми штрафів та пені

Новини 23 Вересня, 2020 152
Ніна Южаніна

Ніна Южаніна

В парламенті зареєстрували законопроект про внесення змін до Податкового кодексу України та деяких інших законодавчих актів України щодо зменшення тиску контролюючих органів на платників податків (№4065-1). Про це повідомила народна депутатка фракції «Європейська Солідарність», авторка законопроекту Ніна Южаніна на сторінці у соціальній мережі Фейсбук, пише Четверта студія з посиланням на прес-службу “Європейської Солідарності”.

За її словами, законопроектом пропонується низка змін до законодавства, якими спрощується взаємодія між платниками податків та контролюючими органами і вилучаються норми, які потенційно створюють корупційні ризики.

«Пропонується скасування оцінки операцій з нерезидентами на предмет чи є в них економічний ефект (ділова мета) з одночасним виключенням норми, за якою фінансовий результат податкового (звітного) періоду збільшується на суму витрат, понесених платником податків при здійсненні операцій з нерезидентами, якщо такі операції не мають ділової мети», – зазначила вона.

Також законопроект пропонує скасувати інститут вини при порушенні платниками податків податкового законодавства, визначення «винні діяння» і «діяння, вчинені умисно», встановлення контролюючими органами вини особи, які набирають чинності з 1 січня 2021 року.

Законопроектом пропонується скасувати корупційний механізм дослідження питання наявності або відсутності обставин наявності вини платника податків в порушенні податкового законодавства, які буде встановлювати спеціальна комісія контролюючого органу з питань розгляду заперечень платників податків і, відповідно, скасувати норму щодо штрафів в залежності від встановлення вини платника податків.

Ніна Южаніна розповіла, що проектом пропонується виключити з діючого законодавства положення щодо розширення застосування пені на суми штрафів, не сплачених у встановлені законодавством строки. А також скасувати можливість змінювати річний план-графік проведення документальних планових перевірок.

За її словами, пропонується відновити право платників податків не збільшувати фінансовий результат до оподаткування на суми штрафів та пені, нараховані контролюючими органами за порушення вимог законодавства.

Депутатка повідомила, що також пропонується відновити норму щодо зупинення проведення планової та позапланової перевірки лише для великих платників податків, оскільки раніше прийнятий закон право контролюючим органам зупиняти проведення перевірок всіх платників податків.

За її словами, також пропонується захистити платника податків від відповідальності при неможливості вчасного відновлення втрачених чи пошкоджених документів у разі незалежних від нього обставин.

Також пропонується відновити право фізичних осіб-підприємців відображати у витратах поточного періоду витрати на проведення реконструкції, модернізації та інших видів поліпшення основних засобів.

Коментарі

Позначки: ,