У Раді пропонують першочергово вакцинувати журналістів

Новини 13 Лютого, 2021 81
Голова Комітету Верховної Ради з питань здоров’я нації, меддопомоги та медстрахування Михайло Радуцький вважає, що доцільно першочергово вакцинувати журналістів.

Як повідомляє Прямий, про це він написав на своїй сторінці у Facebook з посиланням на результати дослідження Київської школи економіки.

“Як ми і прогнозували, озвучена раніше деякими фахівцями цифра у 50% виявилась занадто оптимістичною. На мій погляд, досягти колективного імунітету без вакцинації населення майже неможливо. Без щеплення ми будемо приречені кожен рік боротися з новими штамами вірусу і черговою хвилею коронавірусної хвороби”, – cказав Радуцький.

Він вважає за доцільне першочергово вакцинувати журналістів.

“Журналісти – це наші лідери думок. Якщо ми запропонуємо їм пройти щеплення у перших хвилях, для того щоб розповісти про це суспільству – значно зменшимо кількість скептиків серед населення”, – наголосив Радуцький.

Він заявив, що, скоріш за все, у 2021 році світ не зможемо повністю подолати пандемію.

“За прогнозами ВООЗ, формуванню колективного імунітету перешкоджають нові штами вірусу, відсутність щеплення у дітей (які хворіють у легкій формі, але передають вірус) та антивакцинальна кампанія. Нам справді найближчим часом доведеться переконати значну частину суспільства відкинути страх та забобони і погодитись пройти щеплення”, – сказав Радуцький.

Радуцький пропонує декілька кроків, щоб збільшити кількість українців, готових зробити щеплення від коронавірусу. Зокрема – відкрити консультативну «гарячу лінію» з питань вакцинації.

“Багато людей будуть вагатись – робити чи не робити щеплення конкретно в їхньому випадку. У когось є хронічна хвороба, хтось переніс операцію. Хтось десь вичитав черговий фейк, ніби вакцина нашкодить дітородній функції. Люди повинні мати можливість почути пораду, отримати консультацію і навіть просто психологічну підтримку. Покладати це завдання лише на сімейних лікарів було б неправильно. Вони і так часто перевантажені”, – зазначив він.

За словами голови парламентського комітету, ще одним кроком є обов’язкові тести для тих, хто відмовляється вакцинуватись, як планують зробити в Ізраїлі, зокрема, щодо працівників бюджетної сфери.

“Я не впевнений, що Україна наразі готова копіювати досвід Ізраїлю. Але принаймні обговорення та розробка таких змін до законодавства може стимулювати громадян не відмовлятись від щеплення”, – зауважив Радуцький.

Також він пропонує щоденні публікації статистики щодо щеплення.

“Всю інформацію щодо проходження вакцинації потрібно зробити максимально прозорою. Українці повинні бачити, що не лише в країнах ЄС, США чи Ізраїлі вакцина не викликає ускладнень. А перші вакциновані українці почувають себе абсолютно нормально”, – сказав Радуцький.

Голова профільного комітету ВР пропонує запровадити податкові пільги для підприємств.

“Позиція президента України полягає у тому, що держава забезпечить безоплатне щеплення всіх громадян країни. Але я вважаю, ми повинні стимулювати наших підприємців проводити вакцинацію власних трудових колективів в межах програм корпоративної соціальної відповідальності. По-перше, це дозволить значно скоріше завершити кампанію з вакцинації. По-друге, значно більший відсоток людей погодиться вакцинуватись, якщо організацією щеплення буде займатись їхнє підприємство чи роботодавець”, – додав Радуцький.

Коментарі

Позначки: , ,