У Радехівській громаді створять ботанічну пам’ятку природи «Дуб Уєйського»

Новини 02 Березня, 2023 205

У Радехівській громаді створять ботанічну пам’ятку природи «Дуб Уєйського»

Комісія з питань екології, природних ресурсів та рекреації під час свого засідання 1 березня підтримала ініціативу створення об’єкта природно-заповідного фонду – ботанічної пам’ятки природи місцевого значення «Дуб Уєйського». Дерево породи «дуб звичайний» знаходиться у селі Павлів Радехівської громади на ділянці площею 0,2 га.

Про це пише Четверта студія з посиланням на прес-службу облради.

Вік дуба – понад 170 років, висота – 25 м, обхват стовбура – 3 м.

«Відомий польський поет Корнель Уєйський був меценатом села Павлів – збудував дерев’яну церкву, цвинтарний мур з аркадною брамою, пам’ятник на честь скасування панщини. Також у селі він заклав великий парк, у якому росли дуби, липи, фруктові дерева та квітучі декоративні рослини. Однак значна частина дерев була знищена у 70-х роках ХХ ст. Із колишнього парку залишився лише цей старий дуб, який має історичну цінність», – повідомив доцент Національного лісотехнічного університету України Володимир Крамарець.

За інформацією департаменту екології та природних ресурсів Львівської ОВА, збереження цього екземпляру вікового дерева є важливим, оскільки воно має особливу біологічну, культурну, естетичну цінність і може використовуватися у природоохоронних, науково-дослідних, освітньо-виховних цілях та для покращення туристичної привабливості регіону.

Остаточне рішення про створення ботанічної пам’ятки природи місцевого значення «Дуб Уєйського» має ухвалити Львівська обласна рада.

Коментарі

Позначки: