У Португалії інспекторів міграційної служби засудили до 7 і 9 років за вбивство жителя Новояворівська

Новини 11 Травня, 2021 568

Ігор Гоменюк помер у центрі утримування біженців у Лісабоні/Фото: сайт Радіо Свобода

Суд у Португалії у понеділок 10 травня засудив трьох інспекторів міграційної служби до ув’язнення строком від 7 до 9 років за вбивство українця Ігора Гоменюка, затриманого в аеропорту Лісабона.

Як пише «Четверта студія» з посиланням на “Європейську правду”, троє інспекторів були визнані винними в заподіянні тяжких тілесних ушкоджень, які призвели до смерті 40-річного чоловіка під час допиту.

Двоє підсудних були засуджені до дев’яти років тюремного ув’язнення, ще один – до семи років.

Суд Лісабона встановив, що інспектори били Гоменюка, закутого в наручники, кийками, зламавши йому ребра. Їхні дії спричинили смерть від удушення.

Інцидент зі смертю українця стався у березні 2020 року. 40-річного Ігоря Гоменюка затримали в аеропорту Лісабона за спробу в’їхати в країну без дійсної візи. Невдовзі після затримання він помер.

Трьох офіцерів міграційної служби, причетних до інциденту, згодом затримали та висунули їм звинувачення у вбивстві.

Глава МВС Едуарду Кабріта оголосив про відставку глави португальської прикордонної служби (SEF) в рамках плану реструктуризації для більш чіткого розділення поліції та адміністративних функцій у роботі з іммігрантами.

Уряд Португалії в минулому році виплатив понад 700 тисяч євро компенсації дружині Гоменюка і двом дітям, які проживають в Україні.

Як повідомлялося, 10 грудня Португалія погодилася виплатити грошову компенсацію родині українця Ігоря Гоменюка, який помер, за даними місцевої прокуратури, після побиття португальськими міграційними інспекторами.

10 березня 2020 року Ігор Гоменюк із Новояворівська прибув до аеропорту «Портела» імені Умберту Делгаду літаком зі Стамбула. Але інспектори міграційної служби не пропустили його на територію країни. Відмовили йому, тому що він нібито не мав візи для роботи в Португалії. Як згадують португальські медіа, Гоменюк планував поїхати працювати до Бельгії, а до Лісабону прибув, щоб підписати документи.

Судячи з ордеру на арешт трьох інспекторів, Гоменюку стало погано, він скаржився на біль у ногах та внизу живота. Його доправили до лікарні, де обстеження не виявило суттєвих проблем зі здоров’ям, Гоменюку виписали ліки. Згодом українця повернули до аеропорту і помістили в камеру центру тимчасового утримання. Там медсестра Червоного Хреста зробила йому ін’єкцію діазепаму.

На рейс до Стамбула Гоменюк із не вказаних в ордері причин не сів. За якийсь час через нібито ознаки «схвильованості» чоловіка співробітники центру утримання викликали інспекторів Служби у справах іноземців і кордонів (SEF), які його знерухомили.

Згодом до камери Гоменюка увійшли інспектори Дуарте Лажа, Бруно Совса та Луїз Сілва, які зажадали від співробітниці центру не реєструвати їхні імена. Вони вдягнули на Гоменюка кайданки і побили, в тому числі палицею, йдеться в ордері на арешт. Коли за 20 хвилин співробітники SEF йшли, один з них сказав, що Гоменюк «тепер спокійний», а інший – що цього дня йому «навіть не доведеться йти до спортзалу».

Коли українця спробували вдруге посадити на рейс до Стамбула, співробітники центру виявили, що він не реагує. Увечері 12 березня лікарі швидкої допомоги констатували його смерть.

Ігорю Гоменюку було 40 років.

Як повідомлялося, у чоловіка залишилася дружина та двоє дітей. Жінка працює вчителькою.

Друг Ігоря розповів журналістам, що чоловік їхав у Бельгію працювати на будівництві півроку. Він робив фасади для будівель. У Португалії Гоменюк був проїздом. Ігор грав у футбол, був фанатом львівських «Карпат» та патріотом України.

Коментарі

Позначки: ,