У Польщі визнали неконституційними положення щодо «українських націоналістів» в законі про Інститут нацпам’яті – Порошенко

Новини 17 Січня, 2019 58

Ілюстрація: Facebook

Конституційний суд Польщі визнав, що положення поправки до закону про Інститут національної пам’яті у частині, що стосується «українських націоналістів», є неконституційними.

Про це повідомив на своїй сторінці у Facebook президент України Петро Порошенко.

«Конституційний Трибунал Польщі визнав неконституційними терміни «українські націоналісти» і «Східна Малопольща» в законі про Інститут нацпам`яті», – заявив він.

Порошенко висловив вдячність президенту Польщі Анджею Дуді за ініціювання провадження і привітав рішення Трибуналу.

«Працюємо далі на зміцнення українсько-польського партнерства», – додав глава держави.

Як повідомлялося, наприкінці січня 2018 року польські Сейм та Сенат ухвалили закон про Інститут національної пам’яті, яким, зокрема встановлено заборону на пропагування в країні ідеології українських націоналістів. Також законом було введено кримінальну відповідальність за твердження про пособництво поляків нацистам у роки Другої світової війни.

У МЗС Польщі роз`яснили, що закон стосується лише тих, хто публічно і всупереч фактам заперечує злочини, вчинені «колабораціоністами нацистського режиму», і відзначили, що головна мета закону – «боротьба з усіма формами заперечення і спотворення правди про Голокост», а також боротьба з «применшенням відповідальності справжніх виконавців злочину».

Міністр закордонних справ України Павло Клімкін наголошував, що ідея польських парламентаріїв визнати українську націю ”злочинною”, що відображено у законі про Інститут національної пам’яті, веде в нікуди та провокує реакцію у відповідь.

27 червня польський Сейм ухвалив зміни до закону про Інститут нацпам’яті, якими скасував положення про кримінальну відповідальність за приписування полякам або державі відповідальності за злочини нацистської Німеччини.

Коментарі

Позначки: ,