У Польщі відбудеться ІІ тур президентських виборів

Новини 29 Червня, 2020 397

Президентські вибори у Польщі. 28 червня, 2020 р.PAP/Darek Delmanowicz

Державна виборча комісія оприлюднила результати з 99,78% дільниць

Чинний очільник держави Анджей Дуда здобув 43,67% голосів, а його головний суперник Рафал Тшасковський – 30,34%. Третю сходинку посів Шимон Головня з 13,85% голосів. Це значить, що за два тижні відбудеться ІІ тур виборів

Як пише «Четверта студія», про це повідомляє Польське радіо.

За даними з 99,78% дільниць, що їх у понеділок зранку оприлюднив голова Державної виборчої комісії Сильвестер Марціняк, на виборах президента Польщі чинний очільник держави Анджей Дуда здобув 43,67% голосів, а його головний суперник Рафал Тшасковський – 30,34%. Третю сходинку посів Шимон Головня з 13,85% голосів. Це значить, що за два тижні відбудеться ІІ тур виборів.

Спираючись на доступну інформацію, можна ствердити, що явка виборців сягнула 64,4%, що є винятково рекордним показником упродовж останніх років.

Офіційні результати виборів, за словами голови Державної виборчої комісії, найвірогідніше, будуть оприлюднені у вівторок зранку, хоча існує шанс на представлення остаточних результатів ще до кінця понеділка.

«Я дякую усім, хто мені довіряє; після п’яти років за мене голосує набагато більше людей», – сказав чинний президент Анджей Дуда після оголошення результатів екзит-полу після першого туру президентських виборів. Згідно із даними екзит-полу, проведеного центром IPSOS, Анджей Дуда отримав найбільшу кількість голосів – 41,8%. На другому місці – кандидат від Громадянської коаліції Рафал Тшасковський – 30,4 %.

Переможець першого туру привітав свого конкурента Рафала Тшаськовського із добрим результатом: «Я вітаю пана Рафала Тшасковського із результатом, котрий приведе його до другого туру виборів. Так, ми маємо різні погляди, маємо різні бачення Польщі з його партією – так само, як це було у 2015 році».

Анджей Дуда привітав усіх своїх конкурентів в президентських виборах і подякував їм за кампанію. Президент наголосив, що цьогоріч за пост глави держави змагалося одинадцять кандидатів. Чинний президент подякував полякам, котрі взяли участь у виборах — цьогорічна явка була рекордно високою. Як повідомляє Державна виборча комісія, станом на 17:00 явка у виборах становила 47,89%

«Майбутнє — це сім’я, майбутнє — це безпека, майбутнє — це праця, майбутнє — це інвестиції, майбутнє — це гідність. Я не маю сумнівів, що саме це потрібне Польщі у наступні роки», – наголосив Анджей Дуда, котрий бореться за переобрання його на пост президента Польщі.

«Ми маємо шанс виграти ці вибори, – заявив кандидат від Громадянської коаліції на пост президента Польщі Рафал Тшасковський після оголошення результатів екзит-полів. – З такими результатами можна боротися за Польщу».

Політик подякував дружині та родині, а також Малґожаті Кідаві-Блонській, котру Рафал Тшасковський замінив у ролі кандидата в президентських виборах.

Рафал Тшасковський привітав Анджея Дуда із найкращим результатом з-посеред усіх кандидатів.

«Цей результат показує, що у Польщі є багато польок і поляків, котрі оцінюють останні п’ять років інакше, ніж ми, і котрі теж позитивно оцінюють реформи, проведені урядом Права і справедливості», сказав він. Політик наголосив, що не буде відмовлятися від програми Родина 500+, а також не збирається піднімати пенсійний вік.

Рафал Тшасковський також звернувся до виборців Шимона Головні (13,3% голосів), обіцяючи, що буде дивитися у майбутнє, і не вдаватиметься у політичні спори.

Виборча явка склала 64,3%.

 

 

 

 

Коментарі

Позначки: , , , , , ,