У Польщі планують розбудовувати українську мережу освіти

Новини 05 Травня, 2021 1 520

У Польщі планують розбудовувати українську мережу освіти

3 травня 2021 року президент України Володимир Зеленський та президент Польщі Анджей Дуда обговорили можливість утворення мережі загальноосвітніх навчальних закладів у Польщі, де навчатимуть школярів українською мовою. Таку стратегію було погоджено під час візиту президента Зеленського до Варшави з нагоди 230-ї річниці Конституції Польщі.

Згідно з останніми соціологічними даними Gremi Personal, українські трудові мігранти цього року планують активніше інтегруватися в Польщі. А це означає, що ці люди не мають наміру повернутись на Батьківщину. Трудові мігранти виокремили переваги для українців у Польщі – вищий рівень зарплати, ніж в Україні, стабільна економічна ситуація у Польщі, простіше отримати робочу візу чи дозвіл на тимчасове перебування.

Зважаючи на ці обставини, то євроінтеграційна перспектива України до ЄС нерозривно пов’язано з соціокультурним розвитком українських громад у Польщі. Станом на сьогодні в Польщі функціонує лише 4 україномовних школи.  Це надзвичайно мало, адже згідно з останніми дослідженнями в сусідній республіці на законних підставах проживає 2 млн українців, багато з яких переїхало туди разом із родинами.

Пані Галина Погутяк переїхала до Перемишля разом з чоловіком ще у 2000-х роках. Незабаром у них народилася дитина, яку батьки захотіли навчати в українській школі: «Звісно, що мені було важко інтегруватися в чужу країну, але економічна ситуація в нашій державі вимагала бажати кращого. Я вчителювала у школі англійську мову, також факультативно вчила дітей польської. Коли ми з чоловіком опинилися в еміграції і в нас народився син Олесик, то я одразу сказала, що він має знати, що він українець. Це було питання збереження національної пам’яті та власної ідентичності. Ми віддали сина до комплексу Загальноосвітніх Шкіл № 2 ім. Маркіяна Шашкевича, де був і дитячий садочок. Зараз він працює на престижній роботі, чудово володіє кількома мовами, зокрема й українською, хоча громадянство вже має польське».

Питання трудової міграції, українського шкільництва у Польщі сьогодні надзвичайно актуальні і вони б мали обговорюватись на рівні двох президентів, вважає Руслана Бровчук, директорка компанії «Перша Віза», яка займається працевлаштуванням за кордоном: «До нас звертаються люди з різними питаннями: дехто хоче поїхати на сезонну роботу, когось цікавить річна віза, а хтось хоче назавжди мігрувати з України й осісти з сім’єю в Польщі. Остання категорія – це, на жаль, люди молодого віку без дітей, або старші пари, які вже навпаки виростили своє потомство й хочуть на старість пожити у стабільності та добробуті. Питання освіти й культури є важливим, адже поляки не надто цікавляться українськими реаліями, через це побутує багато стереотипів, що інколи впливає на робочу атмосферу. Ми про це одразу сигналізуємо польським роботодавцям, але до вирішення таких суспільно важливих  тем треба підходити системно».

Нагадаємо, що 12 жовтня 2020 року вже була озвучена спільна заява президента Зеленського та президента Дуди, в якій зокрема йшлося про освітнє питання. Тоді лідери двох держав зазначили, що «гуманітарна та культурна співпраця залишається важливою частиною двостороннього порядку денного та буде спрямована на сприяння міжлюдським контактам, розробці нових ініціатив та реалізації спільних проектів у сферах освіти, науки, охорони здоров’я, спорту, молодіжних обмінів, туризму», –  зазначено на сайті Офісу Президента України.

Подальшу долю міжнародної співпраці в галузі освіти було обумовлено на рівні профільних міністерств, адже нині гостро стоїть питання фінансування відповідних освітніх закладів та їх юридичної підлеглості.

Підготував Олександр Подвишенний

Коментарі

Позначки: ,