У Польщі обіцяють вірусну амністію для іноземців

Новини 01 Квітня, 2020 583

Фото: Польське радіо

Через епідемію коронавірусу і побоювання відтоку робочої сили польська влада вирішила подовжити терміни легального перебування для іноземців у Польщі.

Як пише “Четверта студія» з посиланням на Польське радіо, Польща на місяць призупинила терміни робочих віз та легалізації перебування іноземців.

Зачинені управління, що відповідали за легалізацію проживання, і страх перед тотальним відпливом робочої сили стали причиною введення під час пандемії безпрецедентних рішень для іноземців у Польщі. Польський парламент прийняв нові положення, що подовжують можливість легального перебування у країні до 30 днів, поки уряд не скасує епідемічний стан – нові правові норми автоматично також подовжують терміни дії візи, дозволів на роботу та строки подання клопотань. Призупинені також рішення, що наказують іноземцям виїхати з Польщі у зв’язку з порушенням правил легального перебування.

В Управлінні з питань іноземців у Варшаві пояснили, що подовження легального перебування іноземців у Польщі на підставі національної візи і дозволу на тимчасове перебування охоплюватиме тих осіб, у яких закінчилися терміни від 14 березня 2020 року, коли оголосили стан епідемічної загрози.

За словами речника Управління, якщо стан епідемії або епідемічної загрози буде чинним, наприклад, до 15 квітня, дійсність дозволів на тимчасове перебування у Польщі втратить 7,2 тис. іноземців. Якщо до 1 травня – дійсність дозволів на тимчасове перебування втратить 11 тис. іноземців, а якщо до 1 червня – 18,7 тис.

Важливо, що іноземець не може на підставі подовженого перебування подорожувати територією інших держав Шенгенської зони. Однак така особа як і раніше може, наприклад, працювати у Польщі.

Крім того, протягом 30 днів після скасування епідемічного стану можна буде подавати документи у воєводські управління на отримання дозволів на проживання, продовження візи та перебування у межах безвізового руху, що вважатиметься періодом законного перебування у Польщі.

За попередні дні з Польщі виїхало щонайменше 100 тис. українців – одні тому, що втратили працю, інші злякалися, що влада Україна закриє свої кордони, чого так і не сталося.

За даними Закладу соціального страхування (ZUS), наприкінці 2019 року число українців, котрі сплачували страхові внески у Польщі, склало 479 тис. громадян України.

 

Коментарі

Позначки: , , , ,