У Північному Льодовитому океані виявили глобальну “кліматичну бомбу”

Новини 02 Березня, 2021 113

У Північному Льодовитому океані виявили глобальну “кліматичну бомбу”

Вміст прісної води в Північному Льодовитому океані збільшився на 40% за останні два десятиліття, а її проникнення прісної води в Атлантичний океан може катастрофічним чином вплинути на глобальний клімат.

Про це йдеться у статті вчених Вашингтонського університету, Національної лабораторії Лос-Аламоса і Національного управління океанічних і атмосферних досліджень (NOAA) у журналі Nature Communications.

За словами вчених, накопичення прісної води відбувається через танення арктичних льодів. Зараз прісна вода знаходиться поверх солоної й утримується вітрами в морі Бофорта, утворюючи щось на зразок водяного купола. Якщо вітри ослабнуть, то прісна вода проникне в північну Атлантику, включаючи море Лабрадор. Це, своєю чергою, вплине на великі океанічні течії в Атлантичному океані, а також циркуляцію холодних і теплих вод.

Висновок дослідників заснований на моделюванні циркуляції океану, яке дозволило простежити за поширенням прісної води в морі Бофорта в період 1983-1995 років. Виявилося, що велика частина прісної води досягла Лабрадору через Канадський Арктичний архіпелаг. Під час цієї події солоність Лабрадору знизилася на 0,2-0,4 частини на тисячу частин.

Наразі обсяг прісної води в морі Бофорта у два рази більше, ніж минулого разу, і становить 23 тисячі кубічних кілометрів. Хоча точний вплив такої прісноводної “бомби” на Атлантику спрогнозувати не можна, вчені вважають, що це серйозно вплине на клімат всієї Північної півкулі.

Коментарі

Позначки: