У Підкамені сталося глибоке провалля землі, під яким виявили унікальну криницю (ФОТО)

Новини 28 Лютого, 2021 3 481

Фото: ФБ/Микола Ковальчук

27 лютого 2021 року в Підкамені на території Церкви Успіння Пресвятої Богородиці виникло провалля землі, внаслідок чого було виявлено  криницю, згадка про яку датується початком ХХ століття.

Як пише «Четверта студія», про це повідомив Микола Ковальчук на сторінці спільноти “Підкамінь: історія у світлинах” у ФБ.

«На території Церкви Успіння Пресвятої Богородиці, сталося провалля землі, внаслідок чого було виявлено недіючу криницю. Завдяки світлинам, що публікувалися у групі дізналися, що дійсно криниця на цьому місці була ще на початку ХХ століття. Тепер головне – відновити та зберегти її. Враховуючи, що є досвід та знання щодо збереження таких історичних пам’яток у колективу Бродівського історико-краєзнавчого музею, які минулого року відновили криницю на території Бродівського замку. Власне, відновлення замкового колодязя відбулося завдяки проекту ГО “Край” та за фінансової підтримки БФ “Допомога Україні Брайшайд” ім. Св. Лаврентія та виконкому Бродівської міської ради. Лише об’єднавши усі зусилля – зможемо відновити і нашу підкамінську криницю. Шановні підкамінчани, враховуючи провалля землі, будьте обережні, йдучи тротуаром коло дзвіниці церкви, і не підходьте близько криниці. Мусимо дочекатися повного розтоплення снігу. Отак, з Божою допомогою історія містечка говорить і повертає себе», –  зазначається у дописі.

Довідково. Підкамінь — селище міського типу в Україні, у Бродівському районі Львівської області. Через містечко проходить автошлях Р39. Відоме геологічною пам’яткою Ерозійний останець морських рифів Товтрів або Медоборів Сарматського віку в околицях с. Підкамінь

Коментарі

Позначки: , , , , ,