У Новояворівську з’явиться мурал, присвячений Скрябіну

Новини 23 Липня, 2020 1 079

Він усе життя усміхався широко до всіх навкруги. Кучерявий чувак, який поєднував у собі справжнє життєлюбство, глибоку філософію та просту галицьку вдачу. Андрій Кузьменко вчив нас пам’ятати «місця щасливих людей», «не думати про завтра» і жити сьогоднішнім, «цінувати кожен новий день» та «не тримати зла зовсім ні на кого».

До дня народження Андрія Кузьменка у Новояворівську з’явиться мурал, присвячений музиканту. Згодом, у Львові планують облаштувати сквер його пам’яті. Батьки Кузьми дали згоду на ці проекти та пояснили, навіщо це потрібно.

Про це пише “Четверта студія” з посиланням на “Львівську Пошту”.

Складно підібрати ще несказані слова, щоб пояснити, що означає для українців Андрій. Та мені подобається по-щирому дружня цитата шанувальника Кузьми з Тернополя, яку обрала для епіграфу до книжки «Моя дорога птаха» Ольга Кузьменко, мама Андрія:

«Кузьміч, ну ти, конєшно, крутезний чувак! Ні одне твоє слово тепер не залишається без уваги, ти чуєш? Кожна пісня, кожне інтерв’ю, кожне відео, аудіо… Все, що ти говорив, про що мислив, тепер наче якесь вчення… Ти що, якийсь Нострадамус? Бо багато з того, що ти співав і говорив, стало пророчим! Андрюха, і пішов ти від нас теж як справжня зірка, що так яскраво світила і після себе залишила ще яскравіше гало… А я впевнений, що ти живий і десь там даєш концерти, качаючи своїм сивуватим хаєром, і матюкаєш цю всю погань…».

Якщо би мене спитали, яким одним словом можна описати Кузьму, я б безсумнівно назвала його прикладом. Прикладом добра, гумору, розсудливості, патріотизму. Такі приклади мають жити. І якщо не на Землі, то бодай у наших серцях. Тому тішить те, що «Ротарі Клуб» Львівщини ініціював проєкт вшанування пам’яті Кузьми. У його межах у Новояворівську з’явиться мурал зі зображенням Андрія, а згодом і у Львові облаштують «Місце щасливих людей». Ротарійці розповіли «Львівській Пошті» про всі подробиці майбутніх пам’яток Кузьми, а його мама  пояснила, чому важливо, щоб пам’ять про Андрійка жила.

Тільки у Львові немає меморіалу

Невдовзі після трагедії, яка сталась з Кузьмою, у всіх містах України почали встановлювати пам’ятники та облаштовувати алеї імені музиканта. Скажімо, у Луцьку ви знайдете Кузьму, який сидить на лавочці, на київських Позняках прогуляєтесь алеєю пам’яті Андрія, де розміщені його цитати, навіть у донецькій Волновасі можна надибати вулицю імені Андрія Кузьменка. У Львові – нічого.

«Історія зі сквером пам’яті Андрійка у Львові тягнеться вже довго. Його хотіли робити неподалік бібліотеки імені Стефаника, але реалізацію постійно відтягували. То локацію хотіли міняти, то в самому проєкті тодішньому архітекторові щось не подобалось, то грошей не вистачало. У міську раду я тоді, звісно, находилась. Рік тому ми вирішили відмовитись від цього проєкту», – пояснює мама музиканта.

Згодом до подружжя звернулися львівські ротарійці (інформацію про організацію шукайте далі у тексті). Вони запропонували батькам Кузьми допомогти втілити в реальність їхній задум проєкту вшанування пам’яті музиканта. Наразі триває його перший та основний етап – створення муралу у Новояворівську. Ротарійці та батьки Андрія співпрацюють: благодійники дбають про «головний біль» переговорів та роботи з документами, а батьки контролюють фінансову частину проєкту та радять, як краще втілити задум, щоб повністю передати характер Андрія.

«Насправді ідея вшанування пам’яті Андрія з’явилась ще давно, у серпні. Дуже довго ми міркували, а що саме це має бути? Аж поки одна з членкинь клубу не запропонувала зробити мурал. Фото, яке згодом стане малюнком Андрія, вибирали батьки», – розповідає «Львівській Пошті» Олександр Шипка, львівський ротарієць.

Де та яким буде мурал?

Організатори обіцяють – зображення Андрія з’явиться на фасаді новояворівського Палацу культури «Кристал» 17 серпня, у день його народження. Олександр Шипка називає мурал своєрідним подарунком для Андрія у його 52-ий день народження.

«З Новояворівськом пов’язаний дуже цікавий період життя Андрія – його становлення як музиканта. Воно відбувалось саме у «Кристалі». Сьогодні тут є лише невеличкий шкільний куток, присвячений пам’яті Андрія. Тому ми вирішили йти від малого до великого. Розпочати з муралу у Новояворівську і продовжити вже зі сквером у Львові. Як на мене, розташування муралу досить символічне. Тепер Андрій щороку дивитиметься на учасників місцевого фестивалю «Молода Галичина» і слухатиме музику там, де починався його музичний шлях», – додає Олександр Шипка.

З його слів, розмір муралу становитиме 10 на 6 метрів, його автором буде відомий львівський мураліст Святослав Владика. Ви можете знати його за настінним живописом на фасаді операційного блоку Клінічної лікарні швидкої медичної допомоги.

«Святослав швидко погодився на співпрацю. Потішило й те, що міська влада Новояворівська всіма руками підтримала нас, тому ми оперативно врегулювали усі правові нюанси. Згодом почали знімати відеоролик-звернення батьків Андрія до людей. Вони розповіли про проєкт та про те, чому важливо, аби пам’ять про Кузьму жила. Цим відео ми хочемо розказати людям про Андріїв мурал та сподіваємось на підтримку з боку фанів та пошановувачів Андрія», – зазначає Олександр Шипка.

Уляна Флишко, керівниця благодійного фонду «Здійснити мрію», а віднедавна членкиня «Ротарі Клубу» розповіла, що з’явилась ідея навіть подати заявку на рекорд України стосовно муралу. От тільки зараз організатори шукають прив’язку – за що саме новояворівському муралу можна буде присудити звання рекордсмена. Також співрозмовниця додає, що вже сьогодні шанувальники Андрія з інших міст області, як-от Дрогобича чи Самбора, цікавляться можливість облаштування меморіалів у їхніх містах.

Мурал – перший крок знайомства з Кузьмою

«Чому я вважаю, що пам’ять про Андрія має жити в вигляді муралу чи скверу? Насамперед він той галичанин, на піснях якого виросло чимало його земляків. Можливо, його пісні не одразу розуміють, але вони несуть глибокий філософський зміст. Він був індивідом, який по-справжньому знайшов себе і не зраджував собі, співаючи про те, що йому болить. Це щонайменше викликає повагу», – наголошує  Олександр Шипка.

Співрозмовник додає, що дуже хоче, аби новояворівські діти бачили зображення Андрія і питались у батьків – хто це? Саме це, з його слів, буде першим кроком до знайомства з їхнім відомим земляком, його піснями, словами та жартами.

Підтримати проєкт зі вшанування пам’яті Кузьми можна, перерахувавши кошти на банківські рахунки «Благодійного фонду імені Кузьми Скрябіна». Організатори запрошують долучатись кожного за можливості, кажуть, що навіть мінімальний внесок допоможе втілити великий задум.

В АТ КБ «ПРИВАТБАНК» (ЄДРПОУ банку 14360570, код банку 305299) відкрито рахунок
– UA 023052990000026004016803148 (поточний рахунок), валюта UAH (Українська гривня);
– UA 233052990000026005016806616 (поточний рахунок), валюта EUR (Євро);
– UA 383052990000026001016803475 (поточний рахунок), валюта USD (Долар США).
Номер карткового рахунку: 5169 3305 2212 0564.

Коментарі

Позначки: , ,